De har kallat sig D8, de åtta, men samlar numera sju konstnärer. De kommer från Eksjö och Tranås och träffas regelbundet för att prata om konst och livets stora frågor.

På den nya utställningen i NBV:s lokaler i Eksjö visar de sina senaste verk. Det är konst från sju vitt skilda konstnärskap.

Denna gång finns ingen röd tråd, men i vanliga fall brukar gruppen utgå från ett speciellt tema, som en årstid, en dikt eller ett material. Sedan arbetar de på varsitt håll innan de träffas igen och jämför resultaten.

– Det är alltid spännande att se vad de andra har gjort. Vi kommenterar på ett bra sätt och försöker uppmuntra varandra, säger Reidun Weigner.

Blandade stilar

På utställningen i Eksjö finns måleri, både i akryl och akvarell, och mycket keramik. Konstnärerna i gruppen D8 skapar i helt olika stilar och tekniker.

– Det är det som är det roliga. De är väldigt positiva människor allihop, säger Eksjökonstnären Staffan Rehnby.

Han målar i akryl i stort format och söker ett uttryck som är snabbt och intuitivt.

– Jag träffade en sexårig flicka en gång och hon sa: du målar fint men slarvigt. Det har jag försökt leva efter sedan dess, skrattar Staffan Rehnby.

Kreativ stimulans

På sistone har diverse sjukdomar gjort att gruppen inte har kunnat träffas lika ofta. Flera medlemmar är dessutom politiskt aktiva och under ett valår är de upptagna på annat håll.

Fler möten planeras dock för framtiden.

Annons

Marie Jonsson och Reidun Weigner väljer bilder för utställningen i NBV.
Foto: Johan Fingal

Tranåskonstnären Yvonne Alexandersson, som arbetar både med keramik och måleri, får ut mycket av mötena med andra kreativa människor.

– Det är stimulerande. Ibland stryps inspirationen, men när vi ses poppar en och annan idé upp igen. Man får lite påfyllning, säger hon.

Utställningen med D8 pågår i NBV:s lokaler i Eksjö till den 8 september.

NBV