LÄS MER: Granskning av ”Gica”-fallet: Polisen slängde mordbevis i container

Det var den 8 augusti som Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades död i Smedbyn i Huskvarna. Den 19 november åtalades den 16-årige pojken för mord. Samtidigt väcktes en bevistalan mot en 14-årig pojke som inte är straffmyndig. Kammaråklagare Linda Schön menar att pojkarna utsatt ”Gica” för ett grovt och omfattande våld.

Relaterat: TV: Detta har hänt i ”Gica”-fallet – på 200 sekunder

Rättegången inleddes den 28 november och avslutades den 13 december. Då berättade Linda Schön att hon yrkar på tre års sluten ungdomsvård för 16-åringen, vilket motsvarar 16 års fängelse för en vuxen person.

Döms till sluten ungdomsvård

Men nu står det alltså klart att 16-åringen frias från mordmisstanken. I stället döms han till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande.

”Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren inte kunnat bevisa att 16-åringen och den 14-åring, som det förts bevistalan mot, orsakat mannens död. 16-åringen har därför friats från mord, alternativt vållande till annans död, grovt brott. När det gäller bevistalan har tingsrätten kommit fram till att det inte är bevisat att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord, alternativt vållande till annans död, grovt brott”, står det i domen.

Annons

Familjen nekas skadestånd

De närmast anhöriga till ”Gica” har begärt skadestånd, men på grund av att åklagaren inte har kunnat bevisa att tonåringarna har mördat ”Gica” nekas familjen skadeståndet.

Läser du i appen? Här kan du följa vår direktrapportering!

Relaterat: 16-åringen får sitta av hela strafftiden om han döms till sluten ungdomsvård
Relaterat: Brotten som skakade Jönköping 2018
Relaterat: 16-åringens advokat om rättegången: ”Åklagaren har inte lyckats”
Relaterat: "Gica"-rättegången: Åklagaren yrkar på sluten ungdomsvård
Relaterat: Granskning av”Gica”-fallet: Polisen slängde mordbevis i container
Relaterat: 14-åringens advokat: "Pojkstreck som har gått överstyr"