Strax efter klockan två på eftermiddagen torsdagen den 8 september befinner sig kommunstyrelsen ordförande i Habo, David Svensson (S), utanför en adress i centrala Jönköping.

Det blåser från norr. Kommunalrådet går fram och tillbaka på gatan och pratar i sin mobiltelefon, enligt polisens PM verkar han osäker på vart han ska.

David Svensson pratar med en kvinna. Hon är några år över 40 och arbetar som lönehandläggare i en mellanstor kommun – snart ska kommunalrådet betala henne 1 200 kronor för ett samlag.

Kvinnan har, tillsammans med sin väninna, hyrt lägenheten i Jönköping över dagen. Via en prostitutions-sida på internet erbjuder de sexuella tjänster mot betalning. Adressen till lägenheten får männen genom att ringa ett mobilnummer i annonsen. Det är ofta så här prostitutionen ser ut i dag; den har flyttat från gatan till hyrda lägenheter. Sex mot betalning erbjuds via internet.

Prostitution på nätet

Länsstyrelsen i Stockholm har, på regeringens uppdrag kartlagt, prostitutionen i Sverige 2015. Rapporten beskriver hur gatuprostitutionen mer än halverats sedan 1995.

Samtidigt har antalet internetannonser som erbjuder sex mot betalning, de senaste åtta åren, ökat från 304 till 6 965. Många av annonserna går dock till samma telefonnummer och slutsatsen i rapporten är att antalet individer som säljer sex inte har ökat.

Däremot har information och tillgängligheten ökat. Det krävs inte många minuter för att hitta någon som erbjuder sex mot betalning i Jönköping.

Även polisen i Jönköping har sett de båda kvinnornas annons. De har lokaliserat lägenheten och med hjälp av kollegor från Stockholm håller de gatan och lägenheten under uppsikt.

Erkänner direkt

20 minuter senare lämnar David Svensson lägenheten. Polisen möter honom ute på gatan. Han erkänner direkt.

Annons

De närmaste tre timmarna griper polisen minst ytterligare fyra män utanför lägenheten. Samtliga erkänner, samtliga godtar strafföreläggande och samtliga vill inte ha några utredningshandlingar hemskickade. De har tillbringat 10 till 25 minuter inne i lägenheten.

Männen är mellan 30 och 60 år gamla. De är gifta eller sambo och flera har hemmaboende barn. Männen tjänar mellan 400 000 och 500 000 kronor om året.

Misstänkt koppleri

De två föregående dagarna har polisen haft uppsikt över en annan lägenhet i centrala Jönköping.

I den lägenheten köper män sexuella tjänster av två unga kvinnor från Ukraina. För polisen berättar kvinnorna att de är i Sverige några dagar för att sälja sex. De säljer sex för att kunna betala skulder i hemlandet.

Polisen misstänker att någon styr över de ukrainska kvinnorna och har därför upprättat en anmälan om koppleri.

— Vi har uppgifter att de bunkrar pengarna. Vi har ett kontonummer, men det är väldigt komplicerat att hitta vem som står bakom, säger Pia Kling som är förundersökningsledare i ärendet.

Polisen försöker kartlägga om kvinnorna har vistats på andra platser i Sverige, för att den vägen försöka kom åt den som ligger bakom.

Även på den här adressen gripar polisen ett antal män under de två dagar som insatsen pågår, de flesta väljer att erkänna direkt.

— Vi har några pågående ärenden, där männen har nekat och kommit med en annan förklaring till varför de besökte lägenheten. Där fortsätter utredningen, några har erkänt i senare förhör och andra har vi inte lyckats få tag i.

De män som inte har erkänt och godtagit ett strafföreläggande kommer kallas till tingsrätten för rättegång.

— Vi har i regel väldigt bra bevisning. De flesta inser det och väljer att erkänna, säger Pia Kling.

En av de män som grips utanför lägenheten och erkänner brottet är strax över 20, han bor hemma och får sin inkomst från socialtjänsten. En annan man är aktiv inom föreningslivet. Han får sitt andra barn några dagar efter att han betalat en av de ukrainska kvinnorna 1 000 kronor i utbyte mot ett samlag.