– Det blev ju jättebra, precis som vi ville. Det ska bli kul att leka där sen, säger Leila, ett av alla barn som går på förskolan Galaxen.

Tillsammans med sina kamrater så följde Leija intensivt och förväntansfullt monteringen av bron, byggd efter sagan om de tre Bockarna Bruse.

– Vi har läst sagan, den handlar om trollet och bockarna. Den stora bocken vinner mot trollet till slut, säger Leija vidare.

Barnen strålade av glädje i solskenet och en stolt förskolechef i Anneli Ottosson fick nu se tvåmånadersprojektet sättas i aktion.

Annons

– Vi har ju en naturvetenskaplig profil så jag kontaktade gymnasiet och tänkte vi kunde bygga upp ett samarbete. Barnen har tidigare fått ge sina synpunkter och resultatet blev ju jättebra, teknikeleverna har gjort ett fantastiskt arbete, säger Ottosson.

Bron och den tilltalande miljön omkring på utegården är byggt av teknikelever från Eksjö gymnasium som slitit hårt med projektet.

Under natten täcktes området över för att överraska barnen på morgonen. Vid 10-tiden fraktades bron till Galaxen.

– Det blev lite stressigt mot slutet och vi kanske inte hann precis allt vi ville. I går kväll höll vi på till sju. Men med tanke på tiden så får vi vara nöjda. Det har varit väldigt roligt och det ser ut som barnen uppskattar och tycker det är spännande, säger Linnéa Sköld, Ebba Norén och Clara Hertzberg från tvåan på Teknikprogrammet.

När bron väl var på plats så stämde barnen – under förskoleläraren Katarina Strindeman ledning – upp i sång. Senare firades det med kall banan innan barnen så småningom kunde äntra området.

Galaxen (tidigare Teknikrum), innehållande de tre förskolorna Apollo, Orion och Jupiter, samt nattisverksamheten Månen, har genomgått en omfattande renovering och uppbyggnad under senaste året. 9 september förra året invigdes Galaxen.

När samtliga förskolor är igång med full verksamhet så beräknas 150 barn gå på Galaxen.