Mariannelundsborna har en längre tid fått klara sig utan uttagsautomat sedan den befintliga vandaliserades i slutet av november. Det har sedan dess varit oklart om den gamla skulle ersättas alls, något som mött kritik på orten, men nu ser det alltså ut att bli av.

— Det blir samma läge och lokal som innan och vi förbereder bytet av automat just nu. Det bör kunna gå fort så snart vi når en överenskommelse med fastighetsägaren. Vi har en god dialog och försöker skynda på det här så gott det går, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

”Fantastiskt bra”

Någon som förstås blev glad åt det positiva beskedet var Emilkraftens verksamhetsledare Robert Glader.

Annons

— Ja, det var ett väldigt kul besked, säger han när tidningen ringer upp och berättar nyheten.

— Det är fantastiskt bra. En stor mängd människor har behov av kontanter och även besöksnäringen och en del företag. För att inte tala om enskilda tillfällen som marknader när mycket kontanter är i rullning. Sen tycker jag det är ett konstigt samhälle om livsmedelsbutiker ska behöva agera banker när man inte har samma säkerhet, fortsätter han.

Viktig psykologi

Han lyfter också den psykologiska aspekten av att automaten räddas kvar.

— Den tror jag inte att man ska underskatta. Om den hade försvunnit hade man känt det som om ingen bryr sig om oss på landsbygden. Nu känner man istället hopp, säger Glader.

Att uttagsautomaten skulle räddas kvar var dock ingen självklarhet, medger Nilsson på Bankomat AB.

— Behovet av kontanter i samhället är minskande men fortfarande stort. Samtidigt är kostnaden för våra automater stor. Därför måste vi inför varje nyinvesteringsbeslut bedöma behovet både nu och långsiktigt för att investeringen ska gå hem. Och i Mariannelund var det inte glasklart, säger han.