Tyckte du att det var mycket ljusare när du gick från jobbet? Inte så konstigt, speciellt om du bor i norra landsänden. Nu kommer vårljuset tillbaka – och det snabbt.

Sedan vintersolståndet, som inträffade den 21 december förra året, har dagslängden sakta men säkert ökat. Men det som händer nu glädjer den som verkligen saknat ljuset. Den här tiden på året tar förändringen nämligen fart, och minuterna av dag blir snabbt allt fler.

Annons

Allra störst är ökningen i norra Sverige – under vår och höst ökar dagslängden med mer än tio minuter per dag som mest, enligt SMHI.

– Vi ser en stor förändring här i slutet av januari och början av februari. Och i norra Sverige har vi ju gått från att ha polarnatt till att solen ändå är uppe relativt länge, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I söder är ökningen runt fem minuter per dag som mest. Över en vecka rör det sig alltså om en dryg halvtimma.

Men det är inte alla som njuter av ljusets återkomst. Vårdepression beräknas drabba 3–5 procent av svenskarna och ytterligare 10–12 procent mår dåligt av ljuset.

– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av trötthet, en jet lag-effekt. De känner sig mosiga och fungerar inte riktigt. Vissa drabbas så mycket att de kvalificerar för diagnosen depression, har Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutets institution för klinisk neurovetenskap, tidigare sagt till TT.

(TT)