IF Eksjö Seniormix brukar vinna sina matcher ganska lätt. När de spelade Para-SM i Vimmerby i helgen blev de utmanade av lag på en högre nivå.

Killar och tjejer spelar tillsammans uppdelade i två lag, Division 4 och 5. Laget som Peter Titus coachade vann sina första två matcher, men gick sedan på pumpen i en svår match mot ett starkt lag.

Spelarna har så kallade funktionshinder som ADHD och autism. Det är inte alltid helt enkelt att hantera motgångar som en förlust.

– Nederlag är en utmaning, då sätts det på spel. En del får gå iväg och vi får jobba med sammanhållningen. Jag är så stolt att vi lyckades, säger tränaren Peter Titus.

Söndagens slutspelsmatch blev svängig, men till slut lyckades laget vända underläge till seger efter straffsparkar.

– Vi pratar ofta om det, att vi är alla olika. Vi lyckades knyta ihop det och vinna matchen om bronset. Det är ju roligare att vinna ett brons än att förlora en final.

Segerorganisatör var Amanda Ekbrandt som gjorde mål på såväl frispark som straff. Lagets målvakt, Markus Jansson, stod dessutom för en riktig "Ravelli-räddning".

Segerdans

Samtidigt som Division 4-laget firade sin seger var det dags för slutspel för det andra laget. De hade en liknande turnering där en vinst följdes av en jobbig förlust. Deras slutspelsmatch blev också svängig och gick till slut till straffar.

Tränaren Peter Titus är stolt efter lagens insats: "Det är ju roligare att vinna ett brons än att förlora en final", säger han.
Foto: Claes Johansson

Det var Divison 5:s målvakt Per Rundblad som stod för den avgörande räddningen.

Annons

- Det blev eufori och segerdans. Det var det vackraste jag sett. Då blev det en glädjetår, säger Peter Titus.

Stor prestation

Efter turneringen har laget fått mängder av besök på sin Facebooksida. Det betyder mycket för spelarna att synas för sina prestationer, berättar Peter Titus.

– Båda lagen tog brons. Det visar hur mycket de har vuxit, alla tillhör samma gäng.

Det var första gången som Seniormix deltog i Para-SM, men det blir fler turneringar på högsta nivå i framtiden.

– Nästa gång spelas det i Borlänge, då kommer vi att vara där. Drömmen är att någon gång kunna spela något som det här i Eksjö, säger Peter Titus.