Varje år har Fobo, Förbundet organisk biologisk odling, ett tema för sin trädgård. Årets tema är Blomsterfesten på Täppan. Sven-Åke Svensson är ordförande för Fobo, och berättar att temat tagit sin mall från Elsa Beskows saga, där flickan Lisa inte får följa med på midsommarfesten och stannar hemma och pratar med blommorna.

Liten oas

Trädgården står öppen för allmänheten hela sommaren och är en populär frizon för många. Han berättar att det är folk i trädgården nästan jämt och att de uppskattar det till 5000 besökare varje år.

– Folk brukar säga att det är som en liten oas, fridfullt och lugnt, säger Sven-Åke Svensson.

Både Eksjöbor och folk från hela norden strömmar hit varje sommar.

– Vi har en gästbok där man kan skriva en hälsning, och det är folk både härifrån och även från hela Norden, Tyskland och Nederländerna.

Vackert och lärorikt

Annons

Trädgården har vackra blommor men även mycket lärorikt. I samband med att Eksjö fyllde 600 år anlades en historisk trädgård, där man kan se och läsa om vilka växter som var aktuella från 1600-talet fram tills nu. På andra sidan finns örtgården, där man både kan köpa de örter som såtts och enkelt läsa och lära sig om de olika örterna.

– Det är meningen att man ska lära sig en sak i taget, säger Sven-Åke Svensson.

Sven-Åke berättar att de även har 55 olika potatissorter.

– Förr odlade man potatis som prydnadsväxt, innan man kom på att man kunde äta det som var under växten, berättar han.

Intensiva färger

Trädgården sköts om av 15-20 eldsjälar, som alla har sitt eget område. Sven-Åke Svensson förklarar att de blommor de sått för i år inte ännu har hunnit komma upp, men att de från förra året kommit tillbaka med intensiva färger.

– Det är lite tidigt än för det vi sått i år, det måste hinna gro ordentligt. Men de blommor vi sådde förra året har självsått och kommit upp i fina färger.

Han berättar att det i trädgården aldrig ser likadant ut, det förändras hela tiden.

– Folk brukar komma tillbaka senare samma sommar för att de vill se hur det ser ut tre veckor senare, säger Sven-Åke Svensson.