I samband med utredningen av det misstänkta mordet och mordförsöket i Vetlanda den 7 april uppdagades att mannen som, enligt åtalet, utsatts för mordförsök också ska ha utsatts för grov misshandel en månad tidigare.

En gärning som åklagaren klassar som livsfarlig och menar att gärningspersonen där uppvisat särskild hänsynslöshet och även begick gärningen med uppsåt.

”Hade väl sagt något”

De tidigare vännerna möttes under torsdagen alltså åter i rätten. Målsägaren fick även denna gång berätta om en utekväll på ett nöjesställe som avslutats med en efterfest i hans lägenhet.

När åklagaren hör honom om vad som kan ha varit den utlösande faktorn till misshandeln, då den jämnårige kompisen uppges ha tagit strupgrepp på honom, blir svaret att ”jag hade väl sagt något”.

Han berättar att kvinnan, som den mordåtalade då hade en relation med, var sur på honom.

– Hon börjar skrika, springa efter och slå mig, berättar han.

Men han säger sedan att han inte riktigt minns om detta hände den aktuella kvällen, eller en annan.

Det är hemma hos honom, i sängen, som han menar att han senare blev angripen av sin kompis. I sängen ska då ytterligare två personer ha befunnit sig, en man och en kvinna. Den nu åtalade ska tillsammans med sin tjej ha gått in i sovrummet. Plötsligt ska kompisen ha flugit på honom och tagit ett strupgrepp.

– Jag får ingen luft. Jag får panik. Jag försöker ta tag i hans nacke och knäar honom.

Annons

Åklagaren visar bilder på hur halsen såg ut efteråt. En bild tagen på natten av kvinnan som sovit i sängen. Bilden visar att halsen är rödstrimmig på flera ställen. Halskedjan som han bar, då liksom vid mordförsöket en månad senare, ska ha vridits runt och gått sönder. Han blev morgonen efter också medveten om kniven i dörren. Kvinnan som sovit över i sängen sa då att den hade satts dit av den åtalade.

”Fyllebråk”

Kvinnan dokumenterade mannens hals med sin mobil. Hon tog också kontakt med polisen. Mannen själv gjorde dock ingen polisanmälan. Kompisarna pratade inte med varandra på några dagar men nästa fredag dök den nu åtalade mannen upp i kompisens lägenhet på nytt.

De talade inte direkt om händelsen men den åtalade plockade bort kniven. Det har han berättat i polisförhör.

– Varför satte du kniven i dörren? undrar åklagaren.

– Jag var arg på honom, svarar den åtalade i rättegången.

Hans försvarsadvokat kallar dock det hela för ett fyllebråk, vilket enligt honom bevisas av att mannen själv inte gjorde någon anmälan och genom att kompisrelationen återupptas en vecka efteråt.

Bråk tidigare under kvällen

Den åtalade gav i tingsrätten sin version av upprinnelsen till det hela.

Han berättade hur målsägaren i sängkammaren, efter en diskussion om att de skulle åka till ett annat nöjesställe dagen efter, sagt att han skulle gå och ta med sig kvinnan, samtidigt som han sagt något nedvärderande om henne.

Kvinnan som samma kväll ska ha slagit till målsägaren. Anledningen ska enligt den åtalade ha varit ett bråk på nöjesstället tidigare på kvällen.

Den åtalade berättade att han aldrig såg vad som hände på krogen men att han fått det återberättat. Att kompisen spottat en annan kvinna i ansiktet samt sagt något nedvärderande till den kvinna som sedan slog till honom.

Krogägaren hade fått gå emellan och parterna hade enligt det som berättades i tinget, bett varandra om ursäkt.

Fler vittnen hörs under eftermiddagen. Ingen av dem återger dock att det varit bråk tidigare under kvällen.