SVT la ut Gryningsfeber på Play före helgen och den går att titta på fram till midnatt på torsdag.

Den ungerske regissören Péter Gárdos skrev häromåret först en bok och gjorde sen en film om sina föräldrars osannolika kärlekssaga i kalla, mörka Norden efter andra världskrigets slut.

Eksjöborna fick upp ögonen för boken under fjolåret. Den blev snabbt en bästsäljare i den lokala bokhandeln. Filmen nådde aldrig Höglandsbiograferna. Men nu återfinns den alltså på SVT play.

Annons

18-åriga Lili och 25-årige Miklos tillhör förintelsens överlevare. De båda ungerska ungdomarna får en fristad i Sverige våren 1945. Men är i så dåligt skick att läkarna tvivlar på att de ska klara sig.

Lili hamnar på garnisonssjukhuset i Eksjö. Där får hon ett brev av Miklos som befinner sig i ett flyktingläger på Gotland. Det blir starten för en kärlekshistoria med giftermål som oundviklig final efter många förvecklingar.

Emöke Piti och Milán Schruff spelar det unga, tafatta kärleksparet i filmen och förmedlar skickligt hur kärleken mellan Lili och Miklos växer sig allt starkare och ger dem inte bara livsgnistan tillbaka, utan också viljan att tillsammans forma en framtid hemma i Ungern.

Den sanna historia som ligger till grund för boken och filmen Gryningsfeber utspelas i Avesta, Lärbro och Eksjö. Lili vårdas i flera månader på garnisonssjukhuset intill I 12 och det är där hon och Milos möts för första gången i verkliga livet.

Péter Gárdos film är ett mångmiljonprojekt. Men inga scener är inspelade i Sverige. För Höglandsbor kan det därmed te sig lite förvirrande att i olika scener av Gryningsfeber se ett Eksjö man inte känner igen det minsta flimra förbi. Inför arbetet med filmen var dock Péter Gárdos på besök i stan. Och det har säker bidragit till att interiören från garnisonsjukhuset trots allt känns mycket bekant.

LÄS MER: Eksjö spelar viktig roll i storfilm