Ydres nybildade lokala FI-förening står bakom arrangemanget, som vänder sig till alla med intresse för politik och samhällsfrågor.

– Vi är jätteglada att vi får hit Gudrun Schyman. Det ska bli spännande att ta del av hur hon ser på demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter, säger Martina Saldner i FI Ydre.

Gudrun Schyman har i decennier varit en stark, orädd politisk röst i Sverige.

Inför höstens val är hon tillsammans med Gita Nabavi FI:s toppnamn på partiets riksdagslista och hennes vision är att de maktfrågor och konflikter som är knutna till mänskliga rättigheter ska ta en lika självklar plats i politiken som klassfrågan och hållbarhetsfrågan.

Förutom Martina Saldner ingår Solveig Granath, Britt Andersson och Madeleine Saldner i den fyrklöver som dragit igång en FI-förening i Ydre.

– Idén till Ydre FI föddes faktiskt efter att vi sett och hört Gudrun Schyman i Eksjö. Det var just på ett sånt homeparty som vi nu anordnar i Österbymo på fredag.

– Det kommer att finnas FI-valsedlar till riksdagen i Ydre i höst. Men vi har ännu inte bestämt om vi kommer delta i kommunvalet.

Gudrun Schyman hör till de politiker som engagerat sig hårt för att ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan inte ska utvisas, utan få möjlighet att skapa sig en ny framtid i Sverige.

– Vi i FI Ydre är engagerade i Kvar i Ydre och sympatiserar med den inställning Gudrun Schyman och FI har i flyktingfrågan. Nåt som bidrog till att vi fick upp ögonen för partiet och till slut bestämde oss för att starta en lokal FI-förening.

Annons