Datorerna står i rad i lärosalen på Campus I12. Här sitter en grupp av skolans elever för att lära sig digital visualisering. I den mångkulturella miljön sker samtalen på engelska, som också är arbetsspråket i branschen. Utbildningen har ett stort antal internationella studenter.

Ilona Koutonen från Finland skiner överraskat upp när Sigri de Vries från Norge kommer med ljusprydda muffins, sjungande på en födelsedagssång på finska. De har dubbla skäl att fira denna gång.

Annons

Campus I12:s Facebooksida sprids nyheten att fyra tidigare studenter vunnit en Guldbagge. Priset går till Fredrik Nord, men Evelina Åström, Jonas Lindfors, Ragnar Grudd och Simon Backlund ingår i den grupp på företaget Chimney som arbetat med de visuella effekter som gav det prestigefyllda priset.

Digital visualisering för en hel film är ett lagarbete.

Den tvååriga utbildningen avslutas med ett halvårs praktik.

Bra för karriären

— Som förmodligen kickstartade de här elevernas karriärer, bedömer Ilona Koutonen.

Filmpriset ger än mer motivation till studierna.

— Det är väldigt inspirerande, säger Sigri de Vries om utmärkelsen.

Studenterna håller med om att Guldbaggen är ett kvitto på att det är bra kvalitet på utbildningen de går, och de inser att Sveriges finaste filmpris finns inom räckhåll i framtiden även för dem.

— Det är inte så långt bort, säger Adam Vadi Dris.

Lars Englund ser inte att en framtida Guldbagge är målet med utbildningen.

— Men du vill att ditt arbete ska bli uppmärksammat, säger Adam Vadi Dris, och Guldbaggen ger onekligen uppmärksamhet åt åtskilliga arbetstimmar.