Korna ligger och idisslar i den varma ladugården i Ingarp. Mjölböndernas sysslor rullar på som vanligt, trots att en guldglänsande medalj nu finns på gården.

— Priset blir en uppmuntran för allt arbete man lägger ner, säger Waldemar Rydsmo.

— Det som varit extra roligt är att vi fått så mycket uppmuntrande ord från alla möjliga människor, från när och fjärran. En kollega och vän kom till och med hit med tårta, berättar Anna Rydsmo.

Det var under högtidliga former som guldmedaljen mottogs tidigare i veckan i Stockholm. Någon pratstund med Sveriges kung blev det inte vid överlämnandet av medaljen, men väl ett handslag.

— Kungen gav ändå ett intryck av att vara intresserad. Jag tror nog att han är genuint intresserad av lantbruk, säger Waldemar.

Ny hall

Waldemar tillhör tredje generationen på gården i Ingarp. Han driver det ekologiska lantbruket tillsammans med sin fru Anna.

Annons

— Växtodlingen har vi kört ekologiskt väldigt länge, det blev naturligt att gå över till en ekologisk mjölkproduktion för ett och ett halvt år sedan, säger Anna.

Lantbrukarna förklarar att en ekologisk mjölkproduktion innebär att den uppbundna besättningen på 35 kor behöver rastas två gånger i veckan, något som tar mycket tid i anspråk.

— Men nu har vi bestämt att vi ska bygga en ligghall med en robot under året, för att vi ska slippa att rasta, berättar Anna.

Utbyggnaden innebär också att antalet kor kommer att öka och det planeras för 55 platser i den nya hallen. Med satsningen tar de ett steg in i framtiden.

Nära naturen

Tjusningen med att driva gården tycker de båda är det ständiga kretsloppet och att leva i samklang med naturen.

— Det är en ständig jour och man måste ha koll i alla led. Är inte fodret bra som man tar in på sommaren, så mår inte korna bra och mjölkar inte bra. Allting hänger ihop, menar Anna.

— Det är härligt att leva med och nära naturen och årstiderna. Att så ett litet frö i jorden och se det växa och grönska. Att sedan kunna se att det blir skörd och ett gott foder till djuren, och att djuren mår bra av det och att de mjölkar bra, och sedan kunna leverera mjölk av hög kvalitet, det är tjusningen med yrket, säger Waldemar.

Kungen delade ut ytterligare en guldmedalj till mjölkbönder från länet, nämligen till Annika och Sven-Olof Wahlström i Tranås.