Matpatrullen inom SPF Seniorerna i Jönköpingsdistriktet är pionjärer på sitt område och brinner för bättre äldremat. För sjunde gången presenterade de under tisdagen sin rapport, nu från 2016–2017, i samband med SPF Seniorernas länsårsstämma i Eksjö.

Fakta: Betygsligan 2017

1) Habo, Kärrsliljan. Betyg: 5

2) Mullsjö, Margaretas park. Betyg: 4

3) Gislaved, Trä..

Fakta: Betygsligan 2017

1) Habo, Kärrsliljan. Betyg: 5

2) Mullsjö, Margaretas park. Betyg: 4

3) Gislaved, Träffpunkt Gislow. Betyg: 4

4) Jönköping, Rosengården. Betyg: 4

4) Aneby, Druvan. Betyg: 4

6) Gnosjö, Rosendal. Betyg: 4

7) Nässjö, Malmbäck, Malmåkra. Betyg: 4

8) Sävsjö, Bryggaren. Betyg: 3

9) Vetlanda, Vilan. Betyg: 3

9) Jönköping, Gränna, Ribbaskolan. Betyg: 3

9) Nässjö, Parkrestaurangen. Betyg: 3

9) Värnamo, Bredaryd, Torpagården. Betyg: 3

13) Eksjö, Ingatorp, Solgården. Betyg: 2

14) Tranås, Berget. Betyg: 2

15) Vaggeryd, Skillingaryd, Jupiter. Betyg: 2

16) Vaggeryd, Furugården. Betyg: 1

— Habo placerar sig återigen högst i vår rapport och håller därmed ställningarna som bäst i länet i fråga om äldrematen, säger Nässjöbon Michael Wallin i matpatrullen och fortsätter:

— I Habo serveras fyra vällagade alternativ att välja på varje vardag. De använder en mycket liten andel hel- och halvfabrikat, salladsbuffén är bra, det är rent och snyggt, matsedeln är varierad mellan veckorna och även efterrätterna är ofta lagade från grunden.

Botten igen

I andra änden av listan återfinns Vaggeryd, även det är en repris på fjolårets resultat. Matpatrullen kunde inte notera några tecken på förbättring, snarare tvärtom. Båda Vaggerydsrestaurangerna de besökte hamnade i botten.

— I Vaggeryd har de mycket att jobba med. En stor andel helfabrikat används, veckomatsedeln är tråkig och omdömena är negativa även på flera andra områden. Tidigare har vi alltid berömt personalen i Vaggeryd, men även där blir det en plump i år, säger Michael Wallin.

Annons

Han betonar samtidigt att den kritiken inte ska drabba personalen i Vaggerydsrestaurangerna utan politikerna och arbetsledarna i kommunen.

Matpatrullen befarar därtill att Vaggeryd behåller sin jumboplats även i nästa rapport.

— Vaggeryd har beslutat om en provperiod för kylda fabrikstillverkade matlådor från maj. Den maten kommer långväga ifrån och distribueras hem till de äldre en gång i veckan. Det är ett mycket olyckligt beslut, tycker vi i matpatrullen.

Rapporten visar att även personalen på Parkrestaurangen i Nässjö får en plump i protokollet, precis som i Vaggeryd. ”Där verkade man vara underbemannade och/eller ointresserade av en vänlig, hjälpsam och säljande attityd”, skriver matpatrullen om Nässjörestaurangen.

Aneby gläder

Desto gladare är matpatrullen över att notera att Aneby gjort en riktig uppryckning sedan i fjol.

— Aneby är värd ett särskilt omnämnande. Maten där har gått från en bottenplacering i fjol till en av de bättre i länet i år. Det rör sig om en omfattande förbättring, säger Michael Wallin.

Matpatrullen ger överlag personalen gott betyg på alla restauranger

SPF Seniorernas matpatrull startades av en grupp matengagerade pensionärer i Nässjö SPF för sex år sedan. Det är fortfarande därifrån matpatrullen i sin helhet utgår, även om de testar luncher på äldreboenden i länets samtliga 13 kommuner.

Intresset för Jönköpingsdistriktets matpatrull är stort på många andra håll i landet.

Läs även: ”Anebymaten är oätlig”

Mat
PRO