En man i 30-årsåldern, från en mindre ort i Nässjö kommun, ska enligt en tingsrättsdom spendera ett år och två månader i fängelse sedan han dömts för drograttfylleri, två narkotikabrott - varav ett ringa, grovt vapenbrott och misshandel. Till misshandelsoffret ska mannen dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd. Misshandeln ägde rum i Eksjö förra året och 30-åringen utdelade då ett knytnävslag i offrets ansikte.

Hade ett hagelgevär

Annons

Vad gäller narkotikabrotten har det handlat om innehav och bruk av cannabis och dessutom körde mannen bil trots att narkotika fanns kvar i blodet. I samband med rattfylleriet, som inträffade i somras, kom det fram att mannen innehade ett avsågat hagelgevär samt 80 patroner till geväret, trots att han inte hade rätt till det. Brottet räknas som grovt då ett avsågat hagelgevär ”är ett livsfarligt vapen som saknar legalt användningsområde”, skriver tingsrätten i sin dom.

På grund av rädsla

Mannen har erkänt samtliga brott, förutom rattfylleriet och förklarat att han inte kände sig påverkad när han körde och att han därför inte hade uppsåt. Analysresultat visar dock att det fanns narkotika kvar i hans kropp och att han brukade det högst tolv timmar innan provtagning gjordes.

Vad gäller vapenbrottet ansåg mannen dessutom att rubriceringen skulle mildras till vapenbrott av normalgraden. 30-åringen har anfört att han skaffade vapnet på grund av rädsla för en kriminell person som tidigare bodde i 30-åringens närhet. Mannen anförde även att han inte provskjutit vapnet och att han inte ens visste hur det skulle användas, vilket dock tingsrätten inte köper och hänvisar till mannens yrke.

Att mannen varit hotad finner tingsrätten inte heller stöd för i utredningen och dessutom menar rätten att det inte finns skäl för mannen att ha en så stor mängd patroner – eller att ens ha några hagelpatroner i sin bil – om han endast är ute efter att skrämmas.