SPEEDWAY 32-årige Peter Ljung gjorde en hel säsong i GP-serien 2012. Då gick kanske inte resultaten hans väg. Men den tuffa säsongen med mängder av körning mot världens främsta förare gav ändå en kick inför säsongen 2013.

– Förra året var min bästa säsong i karriären och det kändes som att det var frukten av GP-säsongen jag gjorde, berättar Peter Ljung när tidningen träffar honom i hans garage i Vetlanda inför tävlingen i Målilla.

Någon körning i GP-serien blev det aldrig i fjol, även om Ljung kanske förtjänade ett wildcard till någon av de svenska VM-tävlingarna mer än någonsin.

Chansen kommer i stället nu, ett år senare när formen inte är i närheten av samma som i fjol. Eller?

Annons

– Jag hade inte ens funderat på att få wildcard nu. De brukar ge det till yngre förare och dessutom har det inte gått hundraprocentigt för mig i Sverige i början av den här säsongen, så nej, jag hade inte ens funderat på det.

Men efter en trög inledning på säsongen börjar Peter Ljung hitta rätt i Sverige – precis som han gjort i Polen under våren.

Till tävlingen i Målilla i kväll är målet att ta en plats i semifinalen – något som han aldrig lyckades med under sin fulla säsong i GP-serien, även om det allt som oftast var väldigt nära.

– Som vanligt var det ännu en sådan där retfull grej som gjorde att jag inte nådde semifinal under tävlingen i Målilla. Jag var någon poäng ifrån. Nu ska vi se om den förbannelsen kan brytas.

– När man väl är i semifinal så siktar man sedan på final. Men alla förare börjar nog med att sikta mot att ta sig till semifinal. Det gäller vara lite mer taktisk än vad jag var förra gången.

På vilket sätt?

– Nej, men det gäller säkra emellanåt och kanske nöja sig med poängen man har i stället för att till varje pris gå för två. Det resulterat ofta i att man åker på nollpoängarna och det är de som är ödesdigra. Jag har klantat bort någon poäng eller två i många tävlingar, och det är ofta de som skiljer de som åker semifinal från de som inte gör det.

GP