2016 kom beskedet att produktionen av lekplatsprodukter skulle läggas ned och flyttas till Polen. Det blev naturligtvis en chock för de 230 anställda, ja för hela kommunen.

Efter det har tillverkningen successivt flyttats från Aneby. För två månader sedan avslutades produktionen helt.

Kvar i Aneby finns en organisation där huvuddelen består av försäljning men även distribution och lager för den svenska marknaden.

— Nu satsar vi på den verksamheten. Vi tänker inte lägga oss ner och dö, säger Mattias Hellqvist, försäljningsdirektör och platschef.

Räcker inte

Enligt den ursprungliga planen ska kontoret bemannas av 50 personer.

— Vi har slagits för att det aldrig kommer att fungera, att det inte räcker för att supporta produktionen i Polen.

För att behålla kunskap och erfarenhet i Aneby ska organisationen utökas med flera tjänster. Nu söker Hags personal till sälj och inköp.

Annons

Enligt Mattias Hellqvist lär det bli ännu fler nyrekryteringar framöver. Det har även att göra med en ökad satsning på montering och installation, något som det inte fanns beslut om innan beskedet om produktionsflytten kom.

— Vi hoppas att det ska generera ytterligare tjänster.

För tillfället arbetar cirka 100 personer på Hags i Aneby. En del av dem är tillfälligt anställda. De behövs för att företaget ska klara leveransen av ordrar.

Fullt utbyggd

Produktionen i Polen har varit i gång sedan i januari. Efter att utökats successivt är den nu fullt utbyggd.

— Men att flytta en fabrik är inte så enkelt, därför har det blivit förseningar. Kring månadsskiftet oktober-november räknar vi med att vara i fas med tillverkningen.

Den sker för övrigt i helt nybyggda lokaler. Fabriken ligger i en region där det finns ett stort sug efter arbetskraft i samma kategori som den Hags behöver.

— Det är arbetstagarnas marknad. Vår HR-chef på plats gör ett stort jobb. Det gäller att skapa villkor som är attraktiva och lite tryggare än vad de i Polen kanske är vana vid.

I stora drag har rekryteringen gått bra när det gäller de kollektivanslutna, men det är lite trögare på tjänstemannasidan.

— Det behöver fyllas på lite med administrativ personal, säger Mattias Hellqvist.

Hags är en del av amerikanska Play Power.