Nu kan utbudet av halloumiost komma att ändras. Experter varnar för att osten kan vara på väg att ta slut, skriver Aftonbladet. De skriver att The Guardian rapporterar om att britterna älskar osten så mycket att det inte går att tillgodose efterfrågan.

– Sverige är en av de största konsumenterna i världen. Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till DN enligt Aftonbladet.

Han menar att vi i Sverige kommer att kunna köpa osten i sommar men att utbudet kan se annorlunda ut när sommaren är över.

– Våra experter som jag har pratat med säger att svenskarna kommer att ha halloumi på grillen för hyfsade priser. Den riktiga bristen kommer när länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, till Aftonbladet.

Claes Salomonsson menar att osten endast får kallas halloumi om den är gjord enligt regler på Cypern och att det till slut inte finns mjölk så det räcker på ön. Nu tror han att det därmed kommer att bli högre priser och fler alternativ på osten i framtiden, som till exempel som idag då det finns grillost och grilloumi som görs på lite annorlunda vis.

Annons

Mat