I tisdags mottog Richard Nordh priset för Årets företagare 2017 på Näringslivsgalan. Han berättar att han visste om att han skulle få utmärkelsen - men inte för vilket av de bolag han är VD i. Han är styrelseordförande i en koncern med 6 olika bolag, och VD i ett par. Priset kammade han hem med bolaget Fransson och Nordh.

— Det var roligt, det var ju där jag började min bana, säger han.

1968 köpte fadern in sig i bolaget, som för tre år sedan kom att bli Richards arv. Redan som liten var han ute på bygget och sprang i vägen, som han själv uttrycker det. På den vägen blev det, för Richard fortsatte inom företaget och har genom åren provat på de flesta avdelningarna och rollerna. När tidningen träffar honom på Bäckgatan 4 i Stockaryd under fredagsmorgonen berättar han att det är på dagen tre år sedan pappan oväntat gick bort.

Annons

För honom blev det naturligt att ta över. Han som jobbat tillsammans med de anställda kände stor lojalitet mot dem, och ville därför stanna kvar.

— Jag brukar säga att jag har haft två systrar på Telegatan, men 50 bröder på Bäckgatan.

För att bli en bra företagare tror Nordh att det viktigaste är att ha en bra affärsidé och sedan ligga i och satsa på den. Han tror att det är en särskilt gynnsam tid för många företagare nu och menar att det är betydligt lättare att vara byggare idag än för fem år sedan. Man får passa på nu, men man måste vara ödmjuk inför vad som kan hända i framtiden, säger han.

— Just nu är det enklare att vara företagare. Det är när det viker av och blir tuffare som agnarna skiljs från vetet.

Fingertoppskänsla, erfarenhet och att vårda både sina anställda och sina kunder tror Richard är A och O för att lyckas. Trivs inte de anställda på jobbet så stannar de inte kvar. Hans anställda är lojala, ställer upp för företaget och gör sitt yttersta, vilket han tror är typiskt för mindre orter som Stockaryd. Han tror att en trygg arbetsmiljö och trevlig arbetsplats där de anställda kan växa och ha en god självkänsla är minst lika värdefullt som de sista kronorna i lönekuvertet.

— De som jobbar hos mig är det värdefullaste jag har, säger han.