Det behövs alltid fler personer som kan tänka sig att arbeta på Brottsofferjouren, BOJ. På Höglandet arbetar det för tillfället fyra personer. Arbetet de gör är ideellt och hemifrån.

FAKTA: Antal ärenden Eksjö

Första halvåret i Eksjö kommun inkom det totalt 229 ärenden till polisen. Av dessa hamnade 29 ..

FAKTA: Antal ärenden Eksjö

Första halvåret i Eksjö kommun inkom det totalt 229 ärenden till polisen. Av dessa hamnade 29 hos brottsofferjouren, BOJ i Eksjö kommun. 15 kvinnor och 14 män.

Bland brottsrubriceringarna var det flest som rörde misshandel därefter olaga hot, ofredande, grov stöld, förtal, stalking, övergrepp i rättssak, rån, förolämpning och inbrott.

Förra året var det totalt 57 ärenden i Eksjö kommun.

Jöran Kjellberg är samordnare på Brottsofferjouren för höglandskommunerna och har arbetat sedan 2001. Brottsofferjouren erbjuder brottsofferstöd och vittnesstöd.

När han tittar på antalet ärenden som de har hand om så är det för tillfället en liten nedgång jämfört med förra året.

— Men det kan vara så just nu över sommaren. Många är lediga och vill kanske inte göra en polisanmälan utan gör det efter sommaren.

— Vi har en väldigt bra kontakt på polisen som engagerar sig i det här och vill att folk ska veta om att de kan kontakta oss.

Hemligt nummer

Eftersom Jöran Kjellberg är samordnare får han alla ärenden, tittar över dem och sen delar han ut det till stödpersonerna inom BOJ på Höglandet.

— Inom max 48 timmar ska man få en återkoppling med en stödperson. När vi ringer är det alltid från hemligt nummer och vi talar inte om vårt efternamn.

— Vi åker heller aldrig hem till någon. Om vi ska träffa personen så sker det på en neutral plats. Det är för vår säkerhet, eftersom vi inte vet vem det är vi ska möta. Vi har ett journummer som jag svarar på och jag kan tala om mitt efternamn.

"Nekar aldrig någon"

Annons

Han berättar att ofta så räcker det med ett samtal med stödpersonen. Men det kan också vara så att personen vill ha stöttning fram tills allt är klart med rättegången.

— Vi nekar aldrig någon. Det är bara att ringa, det är därför vi är här.

Jöran säger att han försöker hålla sig till kontorstider med telefonen. Men skulle han ha glömt att stänga av den och det ringer så svara han. Telefonsvararen lyssnas alltid av och telefonnumret är igång varje dag om året, oavsett om det är helg.

Gör stor nytta

Att Jöran Kjellberg har arbetat kvar så länge, trots att det kan vara ganska påfrestande och kämpigt att vara stödperson, är för att han känner att han gör en stor nytta.

— Det finns ögonblick då jag verkligen känner att jag har hjälpt människorna. En julafton för två år sedan fick jag ett meddelande från en mor och hennes dotter som tackade för hjälpen och att de inte hade klarat det utan min hjälp. Jag storgrät när jag läste detta. Det gör att jag orkar hålla på ett tag till.

Stöd till ungdomar

Innan semestern så startades det upp en ny gren inom brottsofferjouren. Det är stöd som riktar sig till ungdomar. Det kan handla om kontakt med skolan, kuratorer och eventuellt kunna följa med så att målsägande och gärningsmannen kan träffas öga mot öga och förklara vad det handlar om.

— Det här är fortfarande lite i sin linda. Men det finns en efterfrågan på stödpersoner till unga brottsoffer.

Kan bli en stödperson

Är man intresserad av att bli en stödperson så kommer man att få genomgå en utbildning på två dagar. Där ingår det besök av bland annat polis och advokater samt studiebesök på tingsrätten, frivården, polisen och häktet.

— Sedan har man en provperiod på den gren man har valt, vittnesstöd eller stödperson. Ser vi sen att det fungerar bra ska jag och styrelsen godkänna personen. Då får man även en legitimation.

Jöran Kjellberg berättar vidare att man kan styra lite hur många ärenden man vill ha per vecka.

— Det måste vara på deras villkor, säger han.