Det var helt enkelt en idé som Martin fick, att det vore roligt att cykla hela vägen till Istanbul.

– Jag gillar att löpa långa distanser och friluftsliv, men jag skulle inte säga att jag är en van cyklist. Jag köpte mig en långdistanscykel och tält och packade, berättar han.

Martin Lundberg Edvardsson berättar att han inte direkt hade planerat så mycket utan att det fick lösa sig under vägen. Med en packning på drygt 17 kilo cyklade han iväg.

– I början cyklade jag mellan fem och sex mil per dag. Senare klarade jag av mellan 10 och 15 mil. Det har varit en konstig sommar och jag hoppades på att det skulle vara mer sol. Men jag stötte på mycket regn och åska.

Under resan övernattade han på vandrarhem, motell och hotell. Men det blev en hel del nätter i tältet också.

– Jag har aldrig tältat innan. Så det var speciellt, jag låg ofta vaken och lyssnade på alla ljud, säger han.

"Åskstorm i hälarna"

Annons

Att cykla själv tycker Martin Lundberg Edvardsson inte var ett problem. Han slog följe med andra cyklister under resan och träffade hela tiden mycket folk, samtidigt som det kunde vara skönt att få vara ensam ibland.

– När jag var i Tyskland hade jag en åskstorm i hälarna och jag letade efter någonstans att övernatta. Jag cyklade omkring i staden och frågade till slut ett par jag mötte på vägen. De visade mig vägen till ett fint hotell, berättar Martin.

Nya cykelplaner

Sista etappen innan Martin Lundberg Edvardsson nådde Istanbul hade han 8,5 mil att cykla.

– Men det tog mycket längre tid än vad jag trodde att cykla dit. Det var så mycket trafik på motorvägen och många backar. Jag var väldigt trött när jag kom fram. Jag stannade i fem dagar för att vila ut.

Från Istanbul tog han sen flyget till Köpenhamn. Därifrån fortsatte cykelresan med att cykla hem till Korsberga. Han kom hem förra veckan och har totalt trampat 480 mil på cykeln.

– Jag var säker på att jag skulle få punktering någon gång men det klarade jag mig ifrån. Jag har fått med mig en uppsjö av erfarenheter, säger han.

Cykelresan har väckts hans intresse och han har redan flera olika planer på att ge sig ut på någon liknande resa.

– Jag vill göra någon ännu större resa men det får bli till nästa sommar. Men det var skönt att komma hem, säger han.