Lucas Söderberg bor i fastigheten som tidigare var Torpa prästgård i korsningen Gränsgatan - Gröna Gatan i Jönköping.

Fakta: Så undviker du råttor

1. Lämna inte mat framme, råttor älskar vår mat.

2. Råttor bygger gärna sina bon i bråten, s..

Fakta: Så undviker du råttor

1. Lämna inte mat framme, råttor älskar vår mat.

2. Råttor bygger gärna sina bon i bråten, så håll förråd och lager rent och städat.

3. Håll koll på växterna. Råttor är bra på att klättra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger och ventiler.

4. Håll koll på soporna. Sopbehållare ska ha lock på och ska vara placerade en bra bit ifrån fastigheten.

5. Använd digitala fällor. Dessa är uppkopplade och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Det senaste året har han varit van vid att det i området genomförs en rad kommunala grävarbeten då avloppsrör byts ut. En åtgärd som måste göras för att öka standarden på VA-nätet.

— I slutet av förra året så blev min van mer eller mindre inlåst vid huset då man började gräva utmed Gränsgatan. Jag har en annan bil så det var inget större problem.

Bilen startade inte

Lucas Söderberg berättar att han då och då gick ut och varmkörde Mercedes för att hålla batteriet i gång. En dag startade inte bilen.

— Jag förstod inte var det var. Lamporna och stereon funkade men bilen startade inte.

Lucas tog då kontakt med verkstaden som skickade upp biltekniker.

Annons

— Det var ingen rolig syn när de öppnade motorhuven. Kablarna vid säkringarna var mer eller mindre uppätna, och råttorna eller råttan hade gnagt på det mesta och så låg där bajs överallt. Hur som helst fick vi en förklaring till varför bilen inte startade, säger Lucas Söderberg.

Många kommentarer

Han berättar att det aldrig inträffat någonting liknande och han har aldrig haft problem med råttor. Bilen transporterades till verkstaden när gatuarbetet var klart där den nu genomgår en omfattande sanering och reparation. Någon försäkring mot skadedjur finns inte i det företag han har bilen försäkrad. När Lucas har lagt ut bilder på Facebook har han fått många kommentarer.

— Jag har förstått att det inte bara är jag som drabbats och någon mer har också fått in råttor i bilen.

Vem anser du är den största boven i dramat?

— Det är väl råttorna. De blir störda av att man gräver i gamla avloppsrör men jag trodde inte att de skulle ge sig på bilar på det här sättet. Ett sätt kanske skulle ha varit att parkera bilen på en plats där det inte förekommer några grävarbeten, men sådana platser finns det ju inte många av. Grävarbetet måste ju göras så jag hyser inget agg mot Jönköpings kommun.

Björn Pantzar ansvarar för anläggningsarbetena i Jönköpings kommun.

— Jag känner inte till några fall där råttor gått in i bilar. Problemen med skadedjur finns i samband med grävarbeten. Vi gör allt vi kan och Anticimex gör alltid saneringar innan vi påbörjar ett arbete och dessutom fyller vi gamla avloppsledningar med betong som ska motverka problemen med råttor, säger han.

Finns det någon anledning att bilägare ska vara oroliga?

— Med tanke på att det verkar vara ytterst ovanligt att råttor gå in i bilarna så tycker jag inte det. Men det skadar ju inte att vara extra observant.

David Wedeskog är gruppchef på Anticimex i Jönköping.

— Råttor kan ibland försöka hitta egna så kallade värmestugor när det är kallt ute och en bils motorrum kan bli ett alternativt. Om man inte kan flytta bilen är ett råd att lägga ut fällor i närheten och under bilen.