Som allmänreporter är man van vid att vara den som ställer frågor. De allra flesta intervjuer passerar utan att lämna något större avtryck på en, men lite då och då träffar man personer som bryter mönstret.

Mathias tips till liftare

Klä dig rätt: "Det är reflexjacka som gäller, det är brudklänning som gäller, det är vinga..

Mathias tips till liftare

Klä dig rätt: "Det är reflexjacka som gäller, det är brudklänning som gäller, det är vingar. Vill du vara en effektiv liftare så får du klä upp dig".

Använd tummen: "Du går en promenad med en flickvän eller kompis så håller du upp tummen samtidigt. Tummen funkar jättebra".

Var social: "Man ska ju vara social i en timme och där krävs det ju av en att man har något vettigt att säga. Man vill ha en bra upplevelse, en bra tid i bilen".

"Vilket är ditt favoritdjur?" är det första Mathias Risberg säger när vi träffas på Piren i Jönköping.

På fötterna har han stora, fodrade och oknutna kängor och på överkroppen endast en reflexväst. Han har precis liftat från Tidaholm med sin nyfunna bekantskap Jimmy Carlsson.

– Jag har liftat i åtta år. För mig är det en livsstil, säger Mathias Risberg.

– Jag vill på något sätt få Sverige mer socialt, lite som Gevalia-grejen; oväntat besök.

Annons

Till vardags, om man nu kan kalla det så, liftar Mathias Risberg runt i Sverige. Han har inte haft en fast punkt utan bor oftast hos folk han lärt känna på vägarna. Samtidigt har han dock ett större projekt; att lifta till Thailand. Den resan gör han i etapper.

– Jag gör det på grund av att så många flyger till Thailand, men hur är länderna på vägen? Hur går väst över i öst?

Senast liftade han i Turkiet och stötte under resans gång på en massa olika kulturer vilket enligt Mathias resulterat i att han tappat fördomarna. Nästa etapp är Iran.

– Folk pratar "Bomb, bomb, farligt, dålig regering", jag ser inte det för jag ser människorna.

– I Turkiet bryr de sig jättemycket om varandra. De har en extrem socialitet. Sen att de röstar på någon som vi kanske inte håller helt med om, det bryr jag mig inte om. Jag brukar säga "Dåliga regeringar - bra människor".

Sina erfarenheter tar han sedan med sig hem till Sverige för att råda bot på vårt kyliga sociala klimat. Han tar upp ett klassiskt exempel på svensk inåtvändhet; långa, pinsamma tystnader i väntat på bussar.

– Det är okej att prata med varandra på busshållplatsen, men hur gör man det då? Genom bra öppningsfraser, säger han.

Vilken öppningsfras använder du då?

– Favoritdjur?

Om det funkar? Det gjorde det på denna reporter iallafall.