Albin Nordell minns hur det var när han som liten grabb fick vara med mamma i köket för att sylta och safta.

— Allt skulle ta tillvaras. Då tyckte man att det var skittrist, men nu tycker jag att det var rätt så smart, säger Albin Nordell.

Odlingsintresserad är han och på cykelturer runt om i Eksjö har han genom åren sett hur många trädgårdar framåt sensommaren svämmar över av äpplen som fallit till marken och blir liggande för att sedan slängas.

Nu startar Albin Nordell Nordells musteri där han planerar att köpa in frukt och bär från privatpersoner i Eksjö.

— Tanken är att ta hand om det som finns lokalt i Eksjö och processa det.

Tar hand om frukt och bär

Annons

Idén är att man ska kunna höra av sig till musteriet om man har frukt på tomten som man inte kan ta hand om själv, i mån av tid är tanken att Albin även ska kunna komma och plocka av buskar och träd.

Tjusningen över att ta tillvara på det som finns i trädgården är ingenting som kommit över en natt, i flera år har Albin gjort must på äpplen. På köksbänken trängs burkar av marmelad, mos, saft och sirap.

— Men egentligen är det must som är roligast att göra, det blir så mycket av det. Det blir så gott och det är inga tillsatser i det utan bara pressade äpplen. När man har pastöriserat det så står det sig också nästan ett år, förklarar Albin.

Den senaste tiden har familjens kök fått agera experimentverkstad. Gamla recept har Albin gjort om till sina egna. Eftersom han tar hand om trädgårdens skatter efter säsong har det på senaste tid mest kokats rabarbersaft, granskottssirap och maskrossirap.

Snart ska varorna med Nordells musteris etiketter säljas via internet och i några få utvalda butiker i Eksjö.

Albin Nordell har valt att starta sitt företag i liten skala och vid sidan av sitt ordinarie arbete som en fritidssyssla.

— Om man får drömma fritt så vill man kunna leva på det här och ha en egen produktionslokal och kanske till och med en egen odling, men just nu får det ligga på en hobbynivå, säger Albin.