Plastpåsarna måste bli färre i antal, det har regeringen beslutat. Ett sätt att råda bot på detta är att införa pantavgift på dem. Idén är Suwar Merts. Han är grundare och vd för företaget PantaPåsen.

I dagsläget är det bara en butikskedja som kör konceptet, Teknikmagasinet. Där måste påsen lämnas tillbaka över disk för att kunden ska få pengarna tillbaka.

Vill ha med kedjor

— Nu försöker jag få fler stora kedjor att haka på och efter jul har flera butiker hört av sig och är intresserade, berättar Suwar Mert som bland annat medverkat i Nyhetsmorgon i TV4.

Tanken är att pantautomater, liknande de för flaskor och burkar, ska placeras ut i butiker. Då behöver man inte återvända till den speciella butiken där den inhandlats för att panta sin påse.

— Ambitionen var visserligen lovvärd med att enbart höja avgiften på påsar till fem kronor, som Naturvårdsverket pratade om, men det löser ju inte problemet med att de hamnar i naturen. Vi bara minskar åtgången då färre köper påsarna, säger Suwar Mert.

Annons

Med pantavgift finns det alltid människor som är beredda att städa upp efter andra.

Suwar Mert hoppas bland annat att Systembolaget ska haka på med pant på påsarna. Deras småpåsar har inget andrahandsvärde när det är för små för att fungera som skräppåsar.

Två kronor

Han tror att två kronor är lagom pantavgift för att kunder ska bry som om att panta påsarna. Påsar som pantas återvinns och blir nya påsar.

— I Sverige förbrukas 1,4 miljarder plastpåsar per år. 700 miljoner matkassar och 700 miljoner övriga plastpåsar. Till det tillkommer 500 miljoner fruktpåsar. Varför inte panta dessa också, säger han.

— Och eftersom vi handlar allt mer på nätet, där varorna är förpackade i plast, så tycker jag att vi ska ha pantavgift också på dessa.

Tygkassar är bra så länge vi inte glömmer dem hemma. De måste användas flitigt för att uppväga miljöpåverkan när de tillverkas.

— Papperspåsen är nedbrytbar om den hamnar i naturen men eftersom den är tyngre så går det åt sju gånger fler transporter, beroende på tjocklek, för att transportera den än plastpåsen, berättar Suwar Mert.

Läs även: Risk för att gratispåsar används