I drygt tre år har Elias Habibson drivit sin egen frisersalong längs Postgatan. Redan som ung var det kreativa frisöryrket ganska självklart och passade som handen i handsken för ägaren till salongen Trend by Habibson, som två år i rad nominerats till Årets frisör.

— Mitt yrkesval är jag mycket nöjd med, säger Habibson. När jag var mindre fick jag ofta jobba extra på en pizzeria som mina släktingar drev och tidigt bestämde jag mig för att allt annat än pizzabagare skulle jag kunna tänka mig bli.

”Nå ut till många”

När tidningens reporter besöker salongen ska det avslutande putsningsarbetet på Louise Gunnarssons frisyr precis påbörjas, och det är en mycket nöjd premiärkund som tagit plats i en av salongens stolar.

Annons

— Jag hörde talas om Elias via sociala medier, säger Gunnarsson som rest ifrån Sävsjö kommun för att bli klippt. Där såg jag även alla avancerade kreationer han gjort genom åren och blev nyfiken.

— Att vara aktiv på sociala medier tror jag är väldigt viktigt, flikar Habibson in. Har man bara lite intresse för det kan man nå ut till väldigt många.

Körkort för frisör

I mars lanserades en helt ny frisörlicens av bland annat organisationen Frisörföretagarna. Av en slump fick Habibson information kring att de tog emot ansökningar i början av månaden och han tvekade inte en sekund.

— Jag var väldigt snabb med att göra ansökningen och på så vis fick jag den även väldigt snabbt. Licensen kan liknas vid ett körkort med olika bokstäver som symboliserar vissa krav man uppfyller.

— Förhoppningen är att licensen ska höja statusen på yrket. En salong kan vem som helst med gesällbrev starta, men detta är en ytterligare garanti gentemot kunderna.