Det var i samband med att Bo köpte sitt torp, Sjöhestra, år 1980 som han började intressera sig för den småländska historien. När han började dra i tråden fanns det inget stopp, han ville veta mer och mer.

— Jag upptäckte att det här är en rik kulturbygd. Det som finns här, finns inte i storstaden. Jag vill gärna förstå den tid som vi lever i nu med hjälp av historiens perspektiv, säger han.

Annons

Bo började läsa historieböcker och leta i kyrkböcker och husförhörslängder och snart upptäckte han att historien som han fått lära sig i skolan inte stämde överens med vad som verkligen hände i Småland kring 1500-talet och framåt.

— Det finns mycket som har hänt i Småland som de flesta inte vet om eftersom vi får lära oss den historia som tillrättalagts med utgångspunkt från storstäderna, säger han.

— Det är en tuff historia som man har haft här bland annat i samband med Dackefejden och under Gustav Vasas tid. Jag tror inte att det har berättats så mycket om detta, fortsätter han.

Byggde hemsida

För några år sedan beslutade Bo sig för att lägga ut all information som han samlat in på en egen hemsida. Syftet med sidan är att visa den historia som har försvunnit.

— Jag vill att smålänningar själva ska förstå sin egen historia och vara lite kritiska till den historia som vi har fått berättat för oss. Sedan tycker jag det här är jättekul. Det har blivit min stora passion, säger han.