– Kom och köp, betala i mon, skriker en av försäljarna.

– Men du är la inte här i mon, replikerar en av marknadsbesökarna och skrattar.

Jargongen är densamma år efter år på Eksjö marknad. Försäljare försöker med allehanda tricks locka besökarnas uppmärksamhet.

– Gjutet i mässing, det kan du inte hitta i dag, egentillverkat helt utan reklam, utbrister Peter Lanzinger från Ljungbyholm som säljer bälten.

Spekulanten Hans Wallin skrattar men nappar till slut på erbjudandet.

– Hoppas han inte lurar mig. Jag behöver ju ett bälte och det här ser bra ut så det får bli det. Nu ska jag gå och köpa lingon med innan jag är klar, säger Hans och traskar vidare.

Annons

Det är lite lugnet före stormen på marknaden när tidningen kollar av läget. Karameller, leksaker, mat och kläder dominerar många av knallarna.

– Skolorna har ju inte slutat än så det blir nog mer rusch senare men det ser ut som det är lite färre knallar i år, torget brukar vara mer välfyllt. Men det är alltid trevligt att komma hit, säger Marie och Leif Andersson som slagit sig ner i våffeltältet tillsammans med barnbarnet Moa.

– Det här är tradition för oss att gå på marknad och det är många år vi ätit en våffla här, den smakar lika bra som alltid, säger de.

Benny Ek var besviken att han inte hittat den traditionsenliga korven utanför en matvarubutik.

– Jag burkar alltid köpa korv här men de har slutat med det så jag är lite missnöjd faktiskt, säger han med viss ironi och tillägger.

– Samtidigt har jag aldrig handlat så mycket som i år, att köpa gurka och dill och lägga in är tradition för mig, säger han och visar upp sina påsar fyllda av diverse ting.