Holger Jonasson har hunnit bli 71 år. Han har inte haft tid att sluta tidigare - det ena spännande projektet efter det andra måste sättas igång eller slutföras först.

Att Nordiskt Infracenter nu kan tuffa på för egen maskin ser Holger som något av en fin final på yrkeslivet. Syftet är att bistå järnvägsrelaterade företag och verksamheter i hela Norden. Fyra års arbete ligger bakom projektet.

Mötte ABBA-Björn

Men för att ta det från början, så var det journalist som Holger skulle bli. I unga år steg han in på Växjö-Bladet, där han fick börja skriva referat redan 1962. Han fick även in artiklar i Kvällsposten innan han 1964 valde att flytta till Eksjö och börja på Smålands-Tidningen.

I juli 1965 rapporterar han från Eksjö Folkets park om Hotenanny Singers och fyra västerviksgrabbar som var "det bästa man sett i Eksjö på ett bra tag". En viss Björn Ulvaeus intervjuas om framtiden: "En hit i Amerika" vore något säger han. Ja, nog skulle det bli hits alltid, men inte med Hotenanny Singers.

Till Smålands Dagblad

1967 flyttar Holger över till Smålands Dagblad och redaktionen i Nässjö. Där ska han skriva referat fram till 1972. Efter en kort sejour i Kalmar och på Öland återvänder Holger till tidningen i Nässjö hösten 1974.

Men redan 1975 lockar ett jobb på Nässjö som kommuns informationssekreterare. Holger söker och får jobbet. Det är här historien om hängmattan kommer in.

— Det har berättats för mig i efterhand hur kommunalrådet till slut valde att anställa mig. Det fanns i slutskedet två kandidater till jobbet, en annan Nässjöbo och jag. I denna veva var kommunalrådet ute och gick en runda och fick se min konkurrent om jobbet liggandes i en hängmatta i en trädgård med lite högt gräs. "Borde inte herr Andersson klippa gräset" lär kommunalrådet ha ropat. Svaret kom rappt: "nej, varför det när jag har två friska föräldrar..."

Svaret roade inte kommunalrådet, som valde att ge jobbet till Holger...

Skötte informationen

Om nu det helt avgjorde saken förtäljer inte historien, men kommunalrådet fick ingen anledning att ångra valet. Holger Jonasson satte fart och skötte den information, som kommunen behövde få ut.

Han ordnade en massa arrangemang, bland annat förlades en riksomfattande cykelturistvecka med TV:s Gun Hägglund i spetsen till Nässjö.

Holger var också en av ingenjörerna bakom tillkomsten av Lövhultsspåret, en asfalterad sträcka i skogen till förmån för funktionshindrade, rullskidåkare och sedermera inlines-åkare och annat.

Wall banade väg

Asfalt var inte billigt på den tiden heller och det fattades pengar till att bygga asfaltsspåret.

Men Holger har alltid varit en fena på nätverk och att skapa de rätta kontakterna. Nu hade han något år tidigare ställt Nässjö till förfogande för 200 unga ledare från hela världen inom organisationen Young Presidents. Då hade Nässjö lovordats av prinsessmaken Tord Magnusson och en viss Charlotte Wall.

Denna Charlotte var, och är, gift med finanskometen Anders Wall, som på 80-talet var ett ledande namn i svenskt näringsliv med företaget Beijer Invest.

Annons

— Jag skrev till Charlotte och undrade om hon kunde lämna över ett brev till Anders Wall med önskan om sponsring i Nässjö.

Anders Wall nappade och ordnade så att Holger fick kontakt med Skandias finanschef, som lovade ställa upp med 50 000 kronor.

"Du kan väl pröva"

— Då ville inte Eldons ägare, Gunnar Randholm, vara sämre utan lovade också att skjuta till 50 000 kronor. Med en sådan grundplåt var det lättare att få fler företag att ställa upp, vilket krävdes när totalkostnaden var 1,4 miljoner. Hösten 1987 kunde Anders Wall inviga det nya Lövhultsspåret.

Ungefär i samma veva var det tänkt att Nässjö kommun skulle få en ny näringslivschef. Men den utvalde ångrade sig och ville inte lämna Norrland för Nässjö.

Lennart Wikander, som då var ordförande i stiftelsen Nässjö Näringslivscenter, undrade om inte Holger kunde tänka sig att pröva på jobbet. Det gjorde han och på den vägen är det.

Över 100 medlemsföretag

1993 bildades Nässjö Näringsliv AB med ett 20-tal företag som stöttepelare. En grupp som senare utökats till att omfatta över 100 medlemsföretag.

Holger fortsatte som VD fram till 2003, då han valde att lämna över till Claes Johansson samtidigt som han utsåg sig till marknadschef på NNAB. Den rollen hade han fram till för några år sedan, då han fortsatte som konsult åt NNAB med ett antal olika uppdrag.

— Mina 41 år i kommunens och näringslivets tjänst har varit otroligt stimulerande, tycker Holger, som kan blicka tillbaka på många spännande personliga möten med ett otal ministrar, företagsledare och nyckelpersoner inom olika företag.

Holger nämner en rad glädjeämnen: Tillkomsten av Träcentrum, att Jysk valde Nässjö som ort för sitt centrallager, att Move and Walk etablerades i Nässjö och en period hade 25 anställda, att han var med om att övertyga Posten att förlägga brevterminalen i Nässjö istället för i Jönköping eller Falköping.

— Allt är ju inte bara min förtjänst, men jag har ändå haft ett finger med i mycket, säger han.

Inget som grämer

Att gräma sig över missade etableringar är inte Holgers melodi.

— För det första kan jag inte komma på någon stor miss, för det andra har vi ständigt jobbat med 20-30 spår av nyetableringar till Nässjö och av dem kanske en lyckas. Så ser vardagen ut, menar han.

Positivitet har genomsyrat såväl NNAB som Holgers agerande. Stora nedläggningar, som Rustas centrallager, har gått spårlöst förbi i mejlutskick från NNAB.

— Det kanske inte alltid har varit så lyckat eller verklighetsförankrat, men vi har ändå valt att koncentrera oss på glädjeämnen.

Fyra varv runt sjön

Visserligen bor Holger Jonasson ett kortare stenkast från Ingsbergssjön, men att mata duvorna blir det inte tal om.

— Jag går ofta en timme runt sjön, det blir fyra varv. Sedan tränar jag på gym. Inom kort ska jag vara debattledare i ett trafikforum. Så jag saknar inte sysselsättning.

Han har även planer på en bok.

— Jag har mycket att säga, så det måste nog bli en bok. "Det är mjukvaran som är hårdvaran" är arbetstiteln. Det är människor som är det viktiga för att företag ska nå framgång.