RÄTTELSE: I en pushnotis i "Min VP" under torsdagsmorgonen kallades Sten-Gunnar Hörberg felaktigt för ’Hästmannen’. Vetlanda-Posten beklagar felaktiga uppgiften genom denna rättelse.

Rättelse

I en pushnotis i "Min VP" under torsdagsmorgonen kallades Sten-Gunnar Hörberg felaktigt för ’H..

Rättelse

I en pushnotis i "Min VP" under torsdagsmorgonen kallades Sten-Gunnar Hörberg felaktigt för ’Hästmannen’. Vetlanda-Posten beklagar felaktiga uppgiften genom denna rättelse.

Hösten 2012 belades Sten-Gunnar Hörberg med djurförbud. Med stöd av djurförbudet beslutade Länsstyrelsen att omhänderta de hästar som Hörberg hade i sin vård. Hörberg begärde omprövning av Länsstyrelsens beslut, men utan framgång. I januari 2016 verkställdes beslutet och på våren beslutade länsstyrelsen att de omhändertagna hästarna skulle säljas eller överlåtas, detta genom polismyndighetens försorg.

Fortsätter kämpa

Jönköpings-Posten skrev hösten 2016 en artikel med rubriken ”Vem vill ha Juni och Juli?”, som handlade om två av hästarna som skulle säljas. Båda hästarna var undersökta av veterinär och beskrevs som fullt friska. Hörberg tog illa vid sig av denna artikel.

”Jag kommer att fortsätta kämpa för att få tillbaka mina hästar. Att djuren omhändertogs har inget med djurskydd att göra, snarare tvärtom. Att få se dessa hästar utbjudna på detta sätt kändes kränkande. Jag känner sveket mot djuren, från statens sida”, uttryckte Hörberg då.

Hörberg berättade också att han var rädd att djuren skulle avlivas.

Annons

”Min största rädsla är att de ska avlivas. Det enda jag vill är att få tillbaka mina hästar”, sa han då.

Hette Sabina

Djurskyddshandläggare Ingela Björklund svarade i en replik att ”vill Sten-Gunnar Hörberg att hästarna inte ska avlivas då ska han lämna in passen för hästarna”. Nu har det hänt, en av hästarna, Juni har avlivats. Sten-Gunnar Hörberg är märkbart rörd och reagerar på att hästen inte ens har sitt rätta namn.

— Hästen hette Sabina. Man har utfärdat olagliga pass åt hästarna. Detta är ytterligare omständigheter som gör mig frustrerad. Man följer inte reglerna. Det är så respektlöst, säger Hörberg.

Just frågan om passen är något som debatterats mycket. Ingela Björklund har sagt att ansvaret ligger hos Hörberg att lämna in passen medan Hörberg har replikerat att han inte var i stånd till att lämna några pass i tumultet som uppstod på gården när hästarna omhändertogs.

— Det finns beslut från Justitieombudsmannen, JO, att djur inte ska avlivas så länge den juridiska processen pågår. Ändå så händer detta. De två hästarna förvarades på en gård i Sandsjöfors och skildes åt. Den nu avlivade hästen saknade sin kompis och mådde dåligt. Därför avlivades hästen. Det är en skam att kalla detta för djurskydd, säger Hörberg.

Låg förhoppning

Sedan i höstas vet inte Hörberg var de andra omhändertagna hästarna finns. Polisen har sekretessbelagt uppgifterna.

— Det känns obehagligt att inte veta var de håller hus. Med allt som har hänt har jag inga större förhoppningar att få reda på något, än mindre få tillbaka hästarna, säger han.