Den allmänna ordningen på offentlig plats regleras av ordningslagen. Men kommunerna har också möjlighet att komplettera med egna regler, anpassade efter lokala förhållanden. I ordningsföreskrifterna redogörs för vilka områden kommunerna anser är offentlig plats. Här regleras exempelvis var och när fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får användas, hur affischering ska ske och var alkohol får, eller rättare sagt inte får, förtäras. Den som bryter mot föreskrifterna kan dömas till penningböter.

I Nässjö är det exempelvis förbjudet att bada i Ingsbergssjön och Runnerydssjön medan det i Aneby råder badförbud vid markerade kablar och dammluckor. I Vetlanda finns inga sådana förbud, men har du tänkt ta med dig hästen är det bra att veta att hästar inte är tillåtna att bada på allmän badplats 21 juni till 15 augusti.

Annons

I Eksjö får näringsidkare som vill ha lite mysiga marschaller utanför sina lokaler inte ställa dem direkt på marken utan måste placera dem i skyddande ställningar eller hållare, minst en halvmeter från brännbart material.

Flera kommuner har begränsat användningen av fyrverkerier till i huvudsak nyårsafton, det är heller inte tillåtet att skjuta raketer i närheten av exempelvis vårdinrättningar och äldreboenden. I Tranås är det dessutom förbjudet att använda pyrotekniska varor när det råder eldningsförbud.

I Vetlanda måste nummerskyltarna på husen vara skrivna med siffror och det får inte vara romerska sådana. Skylten ska vara tydlig och väl synlig från gatan, men något storlekskrav finns inte. Det gör det däremot i Nässjö där man anser att skylten ska ha en höjd av cirka 15 centimeter samt vara ”utförd i väderbeständigt material”.

I Sävsjö är det inte tillåtet att campa vid eller i närheten av Eksjöhovgårds slottsruin, det gäller hela ön men även rastplatsen intill.

Hur du sköter din hund eller katt regleras också i föreskrifterna. I Nässjö och Aneby får du inte ta med dig hunden till kyrkogården, undantaget ledarhundar. I Aneby har man dessutom förbjudit katter att vara på lekplatserna.