Svenskarna kan mobilsurfa allt snabbare, i genomsnitt har hastigheten ökat med ungefär 5 Mbit/s årligen de senaste fem åren. Det visar rapporten ”Bredbandskollen – mobil surfhastighet i Sverige 2017”.

Hastighetsutvecklingen har varit stor i hela Sverige de senaste åren. 2015 var det Stockholms län som hade högst hastighet med drygt 23 Mbit/s.

Nu två år senare har alla län minst 23 Mbit/s. Snabbast är Gotland med 43 Mbit/s. (Mätningen visar genomsnittlig hastighet för att ta emot data första kvartalet 2017.)

LÄS MER HÄR: Grafik över mobilsurf i länets kommuner

Annons

Jönköpings län kommer på plats femton av landets 21 län när det gäller mobilsurf.

Men inom länet kan det variera mycket.

Den ort där det är snabbast att surfa i länet är Jönköping: Här går det nästan dubbelts så fort som i Mullsjö med bara 16 Mbit/s. Se grafiken.

FAKTA: Bredbandskollen

Bredbandskollen är ett oberoende verktyg där alla kan testa sin internetuppkoppling gratis. ..

FAKTA: Bredbandskollen

Bredbandskollen är ett oberoende verktyg där alla kan testa sin internetuppkoppling gratis. Bakom Bredbandskollen står Internetstiftelsen i Sverige, IIS. IIS ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret.

Bengt Nordström, vd på telekomanalysbolaget Northstream, säger till Ekot att kapaciteten vi har i Sverige räcker långt. Men i orter med lägre hastighet är marginalerna mindre.

— Det blir mer ett kapacitetsproblem om många försöker titta på video samtidigt eller om basstationerna använder äldre teknik eller inte står så tätt, säger han till Ekot.

Mätningarna för i år samlades in under första kvartalet 2017. Totalt har 4,3 miljoner mätningar analyserats under perioden 1 januari 2015 till 31 mars i år, utförda med 794 00 unika mobiler eller surfplattor.