I ett ljusgrått hus vid Emån, även kallat Gamla Kamrersbostaden, ligger nostalgimuseet för de som gillar dockor och andra leksaker. Men det är inte bara leksaker av olika slag utan också kläder.

— De är från 50- och 60-talet, säger Eva Sundell som med stor entusiasm driver museet.

Hittade inte docka

Vid museets öppning för 28 år sedan hade hon först alla prylar i en lanthandel på Öland, sedan Österlen, Nävelsjö och senast Mariannelund innan hon flyttade till Bodafors.

Det är 36 år sedan samlingen fick sin början. När hon inte kunde hitta den enda leksak hon själv haft som liten bestämde hon sig för att köpa en likadan. Det var en docka med bruna ögon, som hon hade slängt.

— Då ska jag börja samla på dockor, tänkte jag, berättar hon.

Om hennes egen docka inte varit slängd, hade hon troligtvis inte börjat samla på dem. Både den första dockan och många fler finns att beskåda i museet. De är tyska ”sköldpaddsdockor” och heter Erika, Karin och Inge bland annat.

— Det var lite tråkigt att det var så hårda dockor för det gick ju inte att kamma dem, säger hon och visar där de står innan för glaset.

Fullt i huset

Annons

Det har blivit en del prylar genom de 36 åren som hon har samlat. Hela nedervåningen är fylld till brädden i de fem rummen, ändå får allt hon har inte plats.

— Jag brukar byta ut lite grejer då och då, förklarar hon.

I ett av de större rummen finns det en hylla fylld med över hundra barbiedockor. Dockorna är klädda med originalkläder i allt från bröllopsklänningar till astronaututstyrsel. Gamla väskor står ovanför hyllan i rött och gult med bilder på Barbie.

— Skulle man gå över och leka hos en kompis kunde man lägga i sin docka och dess kläder i den, förklarar Eva.

Efter en rejäl genomgång av Barbie-dockorna och hennes vänner visar Eva in till rummet där Elvis håller hus. Planscher och ”filmisar”, små kort, är uppsatta på väggen, så att besökarna kan drömma sig 50 år tillbaka även här.

För Beatles-fantaster finns det en hel del minnen också. På en galge hänger en rosa klänning med de fyra bandmedlemmarnas ansikten och en gitarr. Det finns fler klänningar och skor från samma tidsepok.

— Sådana här skulle jag ha när jag blev stor, berättar hon och visar ett par svarta klackskor med flerfärgad ovansida.

Fika bland nostalgin

Vidare, inne i husets kök, kan besökarna köpa med sig nostalgin hem, där har hon prylar till försäljning. Eller skicka ett vykort, med motiv på en docka eller 100-årig nalle.

När kaffesuget faller på har hon också ett kafé med ett par kakor som går att avnjuta på altanen eller i trädgården.