Den 14 januari firar Mias hunddagis i Sävsjö ett år.

— Det har varit ett jätteroligt, men omtumlande år. Dessutom har jag nyligen blivit godkänd som hundpensionat också, vilket är skönt för det innebär att jag kan lämna lokalen för att till exempel åka till läkaren eller så. När det bara var ett hunddagis var det tvunget att vara bemannat hela tiden, säger Mia Sandqvist, ägare till hunddagiset.

Hunddagiset, som är placerat i en gammal fabrikslokal på Brädgårdsgatan, har plats för 30 hundar. Och alla har sin egen box.

— Andra hunddagis har ofta hundarna i ett gemensamt utrymme, vilket kan innebära vissa restriktioner om en tik löper, eller om hundarna inte kommer överens. Men eftersom jag har alla hundar i separata utrymmen så kan jag ta emot alla hundar, oavsett storlek, kön och temperament. Det var min grundtanke från början, berättar Mia.

Soffor för hundar

Varje box är inredd med soffor och fåtöljer från Erikshjälpen, samt anpassade utifrån varje hunds behov och med hundens egna leksaker. Till exempel har de små hundarna pallar som de kan stå på för att se ut.

Annons

— Jag vill att det ska vara hemtrevligt, trots att det är i en ganska steril lokal. Därför blir det också små trasmattor och madrasser till hundarna.

I dag har Mia omkring 15 hundar som är på dagiset på heltid, deltid eller på drop-in. Men hon har plats för det dubbla.

— Jag hoppas på att bli fullbokad under 2017, säger hon.

Långpromenader

Varje dag går Mia en långpromenad med alla hundar. Promenaderna sker alltid i hundarnas tempo, och det brukar ta mellan 40 minuter och en och en halv timma innan man är tillbaka på dagiset igen.

Att gå med så många hundar själv är inte det lättaste, därför har Mia också hjälp av personer från Jobbhuset i Sävsjö och från arbetsförmedlingen ungefär två till fyra timmar om dagen.

— Det är en perfekt överenskommelse. Dels får jag hjälp med hundarna, och dels får de här personerna en arbetsuppgift samt ett socialt möte, säger Mia.

Hobby som jobb

Mia berättar att hon alltid har haft hund, och vet själv hur svårt det kan vara att hitta någon som kan ta hand om den på dagarna. Och när hon själv uppmanades att hitta ett nytt jobb var valet enkelt.

— Jag får jobba med min hobby. Finns det något bättre?