Det är med stöd av Region Jönköpings län som Filmbyn Småland har möjlighet att erbjuda feriejobbet och filmkollot den 2–8 juli. Det är vanliga arbetstider, dagtid, som ungdomarna mellan 16–18 år medverkar på kollot.

– När vi fick möjligheten att arrangera den här feriepraktik-veckan tyckte vi det lät jättebra. Det är precis sådant här vi vill göra, berättar Anna Mellergård, verksamhetsutvecklare Filmbyn Småland.

Då veckan anordnas mitt i sommaren kommer det att vara full aktivitet i Filmbyns lokaler. Därför ska ungdomarna hålla till utomhus till stor del, men övrig tid tillbringas i Konsthall Betel.

– Det är först till kvarn som gäller. Vi kommer att kunna ta emot tio–tolv ungdomar, säger Mellergård.

Hon berättar att det har diskuteras att det ska göras en dokumentärfilm om och med ungdomarna som har feriepraktiken.

– Det kan bli en utmaning. Men resultatet kan fungera som en reklamfilm för den här typen av verksamhet. Ungdomarna ska känna att det är ett riktigt jobb den här veckan. De kommer att få lära sig massor, Martin Klevegård är en otroligt kunnig och bra person, säger Anna Mellergård.

Senare i sommar, den 13–16 augusti, anordnar Filmbyn ett annat filmkollo, som inte ska förväxlas med filmkollot som är feriepraktik den 2–8 juli.