Luften känns instängd och temperaturen något svettig. På Kulturhusets vind, där 75 unga deltagare och en hel del publik samlas i helgen, är det nästintill knäpptyst – bortsett från ett kontinuerligt rasslande. Vart man än tittar är de där, Rubiks kuber; med 3x3 rutor, 2x2 och 6x6. Fyrkantiga men också trekantiga och cylinderformade. Och det går undan när de unga deltagarna vrider och vänder på rutorna tills varje kubsida har samma färg. Det rasslar liksom bara till - utan att ögat ens hinner följa med i det som händer.

— Det handlar bara om träning. Jag tränar i princip varje dag om jag inte har jättemycket prov och läxor, säger Helmer Ewert, 14 år från Forserum.

”Krävs lite tålamod”

Det är ett par år sedan nu som han började satsa ordenligt på det tredimensionella mekaniska pusslet. Han tävlar regelbundet runtom i Sverige och det är också han som sett till att kubtävlingen nu kommit till Jönköping.

Tävlingen i helgen var den första av fem i Swedish Speedcubing League 2017. Det tävlas med olika sorters kuber - och med olika förutsättningar: med två händer, med en hand, med fötterna och med ögonen förbundna.

Annons

Det ser oförskämt enkelt ut - men är det förstås inte, det vet alla som har någon gång har gett sig på ett försök.

— Det krävs lite tålamod. Jag satt tre dagar på semestern inomhus och försökte förstå bitarna och hur de hänger ihop, säger 12-årige Valdemar Bengtsson från Göteborg som började för ett och ett halvt år sedan och nu tävlar för femte gången.

— Det är roligt att komma till tävlingarna. Det gör att man pushar sig att bli snabbare.

Få tjejer

Helmer och Valdemar. Govend och Viktor och Daniel. Det är mycket killar i tävlingslokalen. Var är tjejerna?

— Ja du, det har jag också alltid undrat. Jag vet inte varför det är så, säger Lovisa Eriksson, 18 år från Flen och en av tävlingens få tjejer.

Trots allt är det just en killes förtjänst att hon intresserat sig för kublösandet. Hennes pojkvän Daniel Wallin innehar det svenska rekordet på 6,45 sekunder att lösa en standardkub (3x3) - och var med och arrangerade helgens tävling tillsammans med Helmer Ewert.

Världsrekordet för en standardkub ligger på 4,73 sekunder.

Helmer Ewert har löst kuben på 8,23 men inte i tävlingssammanhang.

— Att komma under 10 sekunder vore grymt, säger han.