Det utlovas många aktiviteter för stor som liten i Mariannelund. Så som polkagrisbakning med Karamellkokeriet, ansiktsmålning med attributmakare Maja Filppu, lekar i skogen och vårskrikstävling.

– Vi ville ha en dag där vi hälsar våren välkommen och tjuvstarta lite innan valborg. Det här är samma helg. Vad passar bättre än att dra igång ett vårskrik? säger Anna Mellergård.

Bakom arrangemanget det Stora vårskriket står Filmbyn Småland, som Anna Mellergård representerar, Zedigs glass med Johan Zedig och Anneli Rimås samt Emilkraften som Robert Glader är verksamhetsledare för.

– Vi vill visa att vi jobbar tillsammans och för Emilkraftens del så vill vi visa att turistbyrån numera finns här, men att vi har kvar medborgarkontoret på Verdandigatan. Där har vi en halvtidstjänst som bemannar. Det är nyanställda Linda Westerström som jobbar där, berättar Glader.

Har ni testat att göra ett vårskrik?

– Ja, jag testade i går (måndag), och det gick ganska bra, säger Anna och skrattar.

Robert Glader och Anna Mellergård passar på att avslöja att Filmbyn kommer att ha en audioguide som besökarna kan använda när de går runt i utställningen. Den kommer att finnas tillgänglig tidigast 10 maj, alternativt till 15 juni när högsäsongen drar igång.

– Vi håller på att göra en audioguide som man kan använda i sin smartphone. När man går runt kommer man kunna lyssna på olika stationer. Vi tror att det blir uppskattat av flera olika grupper, bland annat hos vanliga besökare, men även bussgrupper och människor med synproblem, säger Robert.

Annons

Det är Ingmarie Halling, som varit utställningsproducent på Filmbyn och har bland annat Abbamuseet i Stockholm på meritlistan, som har gjort manus och speakerrösten. Den kommer finnas på svenska, engelska och tyska.

Till sommaren kommer parkeringsplatserna att göras i ordning, där det ska sättas upp stora fotografier från de kända Astrid Lindgren-filmerna. Två parkeringsplatser för elbilar finns numera även att använda. Lekmiljöerna i området utanför Filmbyn ska även ses över.