Dagen började med ett äventyr för barnen från avdelningen Skogsmusen från Natur- och miljöförskolan i Sävsjö. De tog tåget till Bodafors för att vara med på den nystartade naturskolan vid Emåns ekomuseum.

Med håvar, vattenkikare och andra redskap vandrar barnen ut på naturslingan. Gruppen stannar till där det är lätt att ta sig ned till Emåns vatten. Ljuset är dunkelt under de skyddande träden. Lätta regndroppar slår mot lönnens blad.

Nyfikna barn

— Vad är det?

Annons

Ett litet finger pekar på ett av bestämningsnyckelns många illustrerade djur. Så fort Sabine Lind svarar flyttar sig fingret och frågan upprepas.

Vid Emåns strand håvar barn efter djur i det brunfärgade vattnet. Andra barn tittar på djurlivet under vattenytan med hjälp av en vattenkikare.

— Vi fångade något! utbrister förskollärare Annelie Holmberg.

Elias Dannström är alldeles exalterad över sin fångst. Det är en kräfta, bara några millimeter lång. Den och några andra små varelser simmar snart runt i en plastbalja. Där är det lättare att titta på dem.

— Ni hittar så mycket spännande djur i dag, säger Sabine Lind.

Räknar ben

Någon tror att det som Axel Fager Degant fångat är en spindel. De räknar antalet ben och får det till sex. I rumpan har djuret tre svansar. Sabine Lind håller upp bestämningsnyckeln över smådjur vid sjö och å. Maja Bergström hittar rätt. Det är en larv av en jungfruslända.

Regnstövelklädda fötter trampar stigen tillbaka lagom till att regnet tilltar. I lusthuset jämte museet sätter sig barnen på varsitt sittunderlag. Snart doftar det av tomatsoppa. Hungriga barn äter sin lunch med god aptit.