Vid 8-tiden på morgon, svensk tid, stod det definitivt klart att republikanen Donald Trump hade vunnit presidentvalet i USA. Resultatet var överraskande då opinionsmätningarna innan valet verkade tyda på att demokraternas Hillary Clinton skulle stå som slutsegrare.

Annons

Att Johanna Haraldsson (S) känner oro efter Donald Trumps valseger är något som hon delar med många svenska politiker i dag. Tidningen har tidigare i dag berättat om att även de moderata riksdagsledamöterna från Jönköpings län, Helena Bouveng och Mats Green, varit bekymrade efter Donald Trumps seger. Johanna Haraldsson befarar också att det kan drabba Jönköpings län att Trump och inte Hillary Clinton blev president.

– Med tanke på att han är protektionist är det rimligt att anta att vår export skulle kunna drabbas. I Jönköpings län har vi många företag som är väldigt beroende av export till utlandet och då inte kunna handla med USA skulle kunna bli ett väldigt stort hinder som riskerar att skapa både arbetslöshet och lägre tillväxt, säger Johanna Haraldsson.

Donald Trump lyckades vinna presidentvalet trots att han under valkampanjen gjorde mängder av sexistiska och rasistiska uttalanden. Lite är dessutom känt om vilken politik han kommer att driva.

– Jag känner en stor osäkerhet för vad som kommer att ske efter det här valresultatet. Vi har fortfarande ingen garanti för vilken typ av politik som Donald Trump tänker föra, säger Johanna Haraldsson som även tycker att det känns som att Trump är en väldigt opålitlig person.