Det säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johanna Haraldsson från Vetlanda i en kommentar till Batras utspel om att fälla regeringen.

— Ett uttryck för desperation och för att blidka en intern opinion inom Moderaterna. Jag tycker att detta sätter en bild av partiet som oseriöst. Ska man leda landet bör man åtminstone ha med sig de partier man tänkt lägga fram en budget med på sådana här utspel, säger hon.

Johanna Haraldsson menar att det här utspelet öppnar upp för spekulationer kring ett nytt politiskt block där den yttersta högern med KD, M och SD lierar sig.

Annons

— Det tycker jag är skrämmande och är något som skulle kunna vara ett hot mot den svenska modellen.

Hon menar att Moderaterna i så fall samarbetar med ett parti som i grund och botten inte ställer upp på öppenhet, demokratiska värderingar och där man gör skillnad på människor.

— SD kommer inte att stödja alliansregeringen utan några som helst villkor. De kommer att kräva inflytande i deras viktigaste frågor.

När Johanna Haraldsson nämner den svenska modellen menar hon välfärdssverige som vi känner idag. Hon menar att alliansen tillsammans med SD fäller viktiga förslag som är tänkt att stärka den svenska modellen.

— Vi hade nyligen ett förslag om krav på kollektivavtal vid upphandlingar. Svenska kommuner upphandlar för drygt 600 miljarder varje år och vi vill att det ska ställas krav på kollektivavtal vid upphandlingarna. Alliansen och SD stoppade det. Det här innebär att företag kan dumpa priserna så att svenska företaget inte har en chans att vinna anbuden, säger Haraldsson.