Hon driver sedan 2011 tillsammans med sin man Tobias verksamheten Skärsjöhäst som arrangerar körningar och utflykter med häst och vagn.

I höstas flyttade familj och hästar till gården Viljanstorp utanför Bälaryd i Aneby.

— Där vi bodde tidigare arrenderade vi betet som hästarna gick på, men nu äger vi lite mark själva och det ger oss större möjligheter utöka verksamheten, förklarar Annika.

Inkörning av hästar

Nordsvenskarna Knuffe och Sigge är grundpelarna i företaget. Tillsammans drar parhästarna vagnar åt brudpar, turister, möhippor och andra gäng.

Annons

— Med häst och vagn hinner man se naturen mycket bättre och man kan stanna när som helst för att till exempel plocka svamp eller bär, säger Annika.

Förutom körningar med häst och vagn hjälper Annika andra att köra in sina hästar och det är framförallt den delen av verksamheten som hon önskar att nu kunna utöka.

— Tidigare har jag själv åkt ut till häst och ägare för att guida och hjälpa till med inkörningen. Så småningom vill vi även kunna ta emot hästar här för inkörning, berättar hon.

Hästarna ger tröst

I hagen vid gården Viljanstorp betar Knuffe och Sigge tillsammans med det lilla gotlandsrusset Peppis.

— Sigge är lugn och passar bra ihop med barn. Knuffe älskar att bli klappad och kelad med och Peppis är lite mer försiktig och observant, förklarar Annika.

Hästarnas olika personlighet passar bra till den delen av verksamheten som Annika kallar för Skärsjöhäst Soulmate: en chans för människor med funktionshinder eller andra särskilda behov att lära känna hästarna.

— Många människor växer när de upptäcker att de klarar av att hantera ett så stort djur. Jag tror att hästarna kan ge tröst till dem som behöver det allra mest, säger Annika.

Läs mer: Skärsjöhäst flyttar i höst