De här kluriga Åsa-Nisse-funderingarna - lanserade av en på den tiden inflytelserik journalistguru - fick stor genomslagskraft. Förvirring uppstod på många lokaltidningar. Men tankarna fäste inte riktigt. Det var något som skavde. Med en sådan rapportering riskerade man att i slutändan svika sina läsare.

För mig kändes det här med konsekvensneutralitet först som en självklarhet sedan tokdumt. För en lokaltidning är det till syvende och sist viktigast att försvara sina läsare och sin ort. Om inte ens vi gör det - vem gör det då?

Under de år jag jobbat på SmT-gruppen har Eksjö tingsrätt, Eksjö garnison och Höglandssjukhusets verksamhet vid flera tillfällen ifrågasatts och varit hotad. Vår rapportering av dessa händelser har till stora delar varit objektiv. Någon megafon har vi inte varit men utan att rodna bekänner jag att jag för egen del alltid vägt in och försvarat det lokala i det jag skrivit och det tänker jag fortsätta med.

I år är det valår och det gör det möjligt för länets medborgare att aktivt påverka innehållet i regionpolitiken. Höglandssjukhusets framtid känns än en gång darrig. Ett miljardbygge är i full gång på sjukhusområdet i Eksjö. Gott så. Bekymret är att det i slutändan kan bli svårt att fylla de nya lokalerna med kompetent arbetskraft.

Annons

Ökad fokusering på personalförsörjningen i hela regionen är ett måste. Frågan är om samtliga partier verkligen vill jobba för detta. I Värnamo och Eksjö finns en berättigad oro för att enskilda vårdpolitiker egentligen inte har så mycket emot att akutvårdsverksamhet utanför Jönköping utarmas. Förhoppningsvis ser väljarna till att framtiden för akutvården på Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus blir en prioriterad valfråga, som lyfts till debatt.

Under det gångna året har barnsjukvården i länet varit ett hett ämne. Förslag om en centrering till Ryhov finns. KD-politikern Torbjörn Eriksson har hela tiden varit emot förslaget och klargjort att saken inte ens behöver utredas.

Vid regionfullmäktige i november gjorde vi ett högintressant tv-klipp med honom där han berättar hur han ser på förslaget. Det hamnade i skuggan av den sensationella utvecklingen av beslutet kring regionens budget för 2018. Därför vill jag gärna puffa för det igen. Det är lika aktuellt idag som för två månader sen.

Ett annat sevärt tv-inslag från 2017 är vår livesändning från Kungens Swedecbesök. Reprisen är fortfarande tillgänglig på våra sajter. Den är också värd att lyfta fram, trots tekniskt strul och ett och annat småkul nybörjarmissöde för reporterteamet.

Här nedan följer ett urval av mina artiklar och tv-klipp från 2017, dels de mest lästa, dels ett par som ingen upptäckte men ändå är värda att lyfta:

LÄS MER: Klassiska nakenscener i Höglandsgrönska - femtio år sen Nyfiken gul hade premiär

LÄS MER: Eksjö spelar viktig roll i storfilm

LÄS MER: Havsörnen är tillbaka i Sommen

SE och LÄS MER: Förlovningsglädje efter Bonde söker fru

SE och LÄS MER: Berit hoppas göra skillnad - vårdanställd i Nässjö bakom mycket viktig forskning