Det gick bra för Eksjöklassen under regionfinalen i Växjö, de tog full pott i flera av uppgifterna. Under tisdagen äger rikstävlingen rum i Eskilstuna.

En uppgift var att tillverka ett terrängfordon som klarar av att köra igenom en bana med hinder. I rikstävlingen ska fordonet kunna plocka upp några föremål på vägen dessutom.

Fjäder gick sönder

Annons

Eksjöklassens bil drivs med hjälp av en fjäder, och den fungerade bra under regionfinalen men sen gick den sönder.

— Vi har haft lite motvind kan man säga. Vår fjäderkonstruktion, från en gammal alarmklocka, gick av. Nu har vi fått leta efter massa olika fjädrar för att hitta någon som funkar, berättade Olof Hedin, en av eleverna som arbetat med bilen.

Stöttning av skolan

För 1,5 vecka sedan hittade de en liknande fjäder som fungerar till bilen. Under måndagen testkörde de bilen några sista gånger innan de hoppade på bussen för att bege sig till Eskilstuna.

— Jag är inte så nervös. Vi har ingen press på oss. Vi är redan en av de tolv bästa klasserna i Sverige. Vi har fått stöd från skolan och pepp från klasskompisarna, sa Jacob Petersson.

Andra uppgifter som eleverna ska klara av är att överföra meddelande tillvarandra med hjälp av plusplusbitar. På så sätt ska de tala om var schackpjäser ska stå på en schackbräda. De kommer även få svara på en del kunskapsfrågor.

LÄS MER: Full pott för Eksjöklass

LÄS MER: "Gäller att inte avslöja för mycket"