– Jag har inte haft några problem med att veckopendla mellan Stockaryd och Stockholm. För det mesta har tågresandet gått bra. Men nu när det bara är några månader kvar måste jag erkänna att det är lite tungt att ge sig iväg hemifrån på söndagar eller måndagar, säger Helene Petersson med ett skratt.

Efter fyra mandatperioder tycker Helene Petersson att hon gjort sitt i rikspolitiken. Som vi tidigare berättat ställer hon inte upp för omval till riksdagen i höst.

– Fast politik slutar jag inte med. Jag har flera uppdrag i stiftsfullmäktige, som jag ser fram emot att lägga ytterligare tid och kraft på, förklarar hon.

– Jag har alltid varit intresserad av Svenska kyrkans verksamhet och varit med både i ungdomskör och kyrkokör hemma i Sävsjö.

Helene Petersson har genom åren varit med i flera hektiska valrörelser och hon planerar att delta i Socialdemokraternas valkamp även i höst.

– Det känns självklart. Men jag tänker i första hand kampanja lokalt. På länsplanet känns det naturligt för mig att lämna plats för de partikamrater som kandiderar till riksdagen.

– Nu är det deras tur att företräda och lyfta fram Socialdemokraterna i rikspolitiken.

Riksdagens vårtermin avslutas i midsommar, därefter följer valrörelse, val och slutligen final för innevarande mandatperiod i slutet av september.

Under åren i riksdagen har Helene Petersson bland annat varit ledamot konstitutionsutskottet och justitieutskottet, där hon just nu är gruppledare för Socialdemokraterna.

Annons

Det sistnämnda uppdraget tar henne Almedalen i sommar för en sista insats på den rikspolitiska scenen på ett somrigt Gotland, där valtempen lär få sin första riktiga topp under årets kamp om väljarna.

– Det ska bli kul att få vara med där, avslutar hon.