Kultur på landsbygden

Det är tråkigt om kulturupplevelser är begränsade till en storstadspublik. Smålands kulturfestival är ett av flera initiativ vars syfte är att sprida kultur på landsbygden. Årets program är av varierande kvalitet, men det finns flera spännande programpunkter. Jag tänker då särskilt på Romeo & Julia Kören från Dramaten som bidrar med föreställningen "Hemlängtan", men också på författaren Lawen Mohtadis föredrag om Katarina Taikon som hålls på Elin Wägners Lilla Björka. Läs mer om festivalen här.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

På besök i Trumpland

Den amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moore har släppt sin egen version av ”the october surprice”. För ett par veckor sedan framkom att han i hemlighet gjort dokumentären ”Michael Moore in Trumpland”, som släpptes i USA kort därefter.

Annons

Dokumentären, som i själva verket till största del består av ett standup-gigg, är roande och småputtrig uppladdning inför ödesvalet. Visas på SVT 6 november.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Hemmafru ger alternativ till Norén

Om du inte orkar läsa Lars Noréns dagbok: testa Siri Johanssons "ensamheten värst" (Teg Publishing). Sonen Sven Teglund har redigerat dagsnotiserna och även målat av de bordsdukar modern virkade. En ångermanländsk hemmafrus åldrande och tacksamhet inför livet är nog årets mest oväntade succé – redan inne på andra upplagan.

Björn Kohlström, litteraturkritiker

Leonard Cohens bokslut

”You Want it Darker” är möjligen 82-årige Leonard Cohens sista album. Sensationellt nog är det ett av hans starkaste, med en musik som försiktigt puttrar, en sångare som försiktigt muttrar och med texter som ständigt rör sig i dödens närhet. Albumet känns som ett bokslut – av ett liv och av en artist som lika gärna som Dylan kunde ha fått ett Nobelpris i litteratur. Gripande, knäckande bra.

Rikard Flyckt, kulturskribent

Punkpop på svenska

Fredagen den 4 november kommer oerhört hypade Hurula till Huskvarna Folkets Park. Det är argsint, det är punkigt - och det är också svängig pop. Masshysteris sångare slog igenom med energiinjektionen "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för" och har sedan dess levererat både riktigt bra nytt material och liveshower. Och troligtvis är konserten i Teaterladan inget undantag.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten