– Vi får bra support av Försvarsmakten och flygvapnet, säger arrangören Fredric Lagerquist som ska vara speaker på flygdagen.

Han står på Skaraborgs flygflottilj bredvid ett Herculesplan som mäter 40 meter i vingspannet. Det kan ta 20 ton i last.

– Men man måste lämna rum för bränsle också, säger Håkan Brandt som jobbar med informationstjänst. Annars är det inte värt att lyfta.

Inuti planet är det sparsamt möblerat, det ser mer ut som ett garage. Den här typen av plan används för transporter och har fraktat alltifrån ambulanser till elefanter.

Håkan Brandt öppnar ett skåp och visar toaletten som består av en liten behållare att kissa i. Men det finns även en tunna för andra behov.

Förebygga anfall

Annons

Planet har varit över hela världen, bland annat i Afghanistan och flyger snart till Mali. Men Hercules ska också cirkulera över Eksjö under flygdagen.

– Det ingår i försvarets verksamhet att visa upp vad vi gör, säger Håkan Brandt. Vi vill visa oss så duktiga att ingen vågar anfalla oss.

Han syftar på uppvisningen med JAS 39 Gripen.

– Ingen annan har lyckats bygga ett plan som kan starta på så kort sträcka som 500 meter och dessutom färdas dubbelt så fort som ljudet, säger han.

Gripenmodellen är mycket mer avancerad än de tidigare Draken och Viggen. Den pilot som flög Draken var tvungen att göra mycket för hand och lägga koncentrationen på själva flygandet. Nu finns det mycket mer tankekapacitet att frigöra till beslutsfattning.

Provsitta plan

I år är det sjunde gången Norra Smålands Flygklubb i Eksjö arrangerar flygdag. Första gången var 1987, för 30 år sen. Förutom besöket av Gripen och Hercules kommer plan som Spitfire, SK60 och segelflygplan.

Besökarna kan också få provsitta klubbens eget plan och titta på en stridsuppvisning. Ett militärt scenario ska skapas för detta tillfälle.

På marken kommer det finnas servering och utställning av såväl veteranflyg som bilar. Arrangörerna hoppas på mellan 10 000 och 15 000 besökare.

– Vi bjuder på en hel del överraskningar också, säger Fredric Lagerquist. Allt är inte spikat.