Som sexåring stod Börje Gunnevik innanför dörren till Qvills herrgård. Pappan, som arbetade i skogen, skulle hämta sin lön hos brukspatronen. Börje blev tillsagd att stanna där han var.

– Jag minns den stora trappan som ledde upp till andra våningen, säger han.

Nu, närapå 60 år senare, har Börje Gunnevik fullbordat sitt verk om Qvills – numera Kvills – herrgård. Författaren som är bosatt utanför Bäckseda har sina rötter i Kråkshult. Förra året kom hans bok om Fagerhults herrgård, men parallellt jobbade han även med historien om Qvill.

Träffat ättlingar

Fjorton års efterforskningar och skrivande ligger bakom de båda böckerna. Han har träffat barnbarn och barnbarns barn till brukspatroner och andra personer med anknytning till herrgården.

– Folk har varit mycket generösa, säger han. De har bjudit hem mig och låtit mig titta i deras fotoalbum.

Det har också blivit åtskilliga timmars forskning på länsmuseet i Jönköping, biblioteket och på internet. Till skillnad från Fagerhults herrgård som har rivits, står Qvill kvar. Det är en dam från Stockholm som använder huvudbyggnaden som sommarbostad.

– Vi har bra kontakt, säger Börje. Jag får titta till stället när hon inte är där.

Annons

Pappersbruk och pensionat

Annars är ägorna numera uppdelade på sex olika personer. En gång i tiden sjöd det av aktivitet. Det fanns bland annat kraftstation, såg, smedja, pappersbruk, hönseri, svinhus och mejeri. Som mest bodde det 116 personer på området, inklusive torp och utgårdar. Under vissa perioder har herrgården även använts som pensionat.

– Det var min kusin i Växjö som sade att jag inte fick behålla de här historierna för mig själv, säger Börje Gunnevik.

300 exemplar

Hans förra bok fick tryckas om två gånger; nu är han mer förberedd. I arbetsrummet står kartongerna staplade: 300 böcker. Han hoppas kunna sälja några av dem på Kråkshultsdagen 22 juli.

Något annat som Börje Gunnevik börjat med sedan släppet av första boken är kulturvandringar. Förra lördagen utgick han från Lilla Bjälkerum och berättade om Fagerhult.

– Det ringde folk från Värmland som ville vara med, säger han. Många med anknytning till trakten har hört om mina böcker.

Upp mot 80 personer har deltagit i vandringarna och nästa sommar blir det förhoppningsvis en uppföljning då han ska prata om Qvill.