Varje år delar Svenska bouleförbundet ut tre stipendier till prins Bertils minne. Stipendierna går till Årets junior, Årets spelare och Stor insats för svensk boule.

Vetlanda är väl representerat på stipendiatlistan. Robert Ulfsson blev Årets junior 2015 och Jessica Johansson fick samma stipendium 2005 innan hon nu på sistone utsetts till Årets spelare 2012, 2016 och även nu i år 2017 då hon bland annat tog fyra SM-guld.

Stor entusiast

Stipendiet för stor insats för svensk boule är inte på samma vis kopplat till enbart det senaste året.

Hilbert Björkdahl får stipendiet för att han varit en av Sveriges bouleentusiaster i 40 år, heter det i förbundsstyrelsens motivering.

— Men att jag får stipendiet just 2017 beror säkert till viss del på SM i Vetlanda i år upplevdes som lyckat, säger stipendiaten hemma i Sälleryd.

I nästa stund kan han inte låta bli att skoja till det:

— Eller också tycker väl förbundsstyrelsen att nu är det dags för mig att dra mig tillbaka.

Icke desto mindre känner han sig hedrad.

Med i förbundet

Annons

Förbundsstyrelsen noterar i sin motivering att Hilbert Björkdahl bland annat startat Prins Bertils juniorcup och bidrog till att Svenska bouleförbundet kom med i Riksidrottsförbundet.

— Bouleförbundet hade nekats inträde i Riksidrottsförbundet flera gånger. Inför riksidrottsmötet 1987 ringde jag därför personligen upp alla ordförandena och generalsekreterarna i de olika förbunden för att höra deras inställning, berättar Hilbert.

Förbundsstyrelsen beskriver honom som en färgstark person både på och runt boulebanorna och noterar att tack vare honom har flera tävlingar startat och utvecklats, bland annat Hilberts kanna och Hvetlanda vårbouleevent.

— Jag har startat åtta bouleklubbar som lever än och en del andra tävlingar också.

Hans eget bouleintresse väcktes på Franska rivieran i slutet av 1960-talet.

— När jag sedan flyttade hit fanns ingen bouleklubb här, så jag drog igång Höglandets Bouleklubb. Därför går det nog att säga att jag introducerade boulen på Höglandet, säger han.

Mötte prinsen

I likhet med andra aktiva boulespelare i det lilla förbundet de här åren träffade han ibland prins Bertil.

— Jag har till och med spelat tillsammans med prins Bertil i samband med en uppvisningsmatch i Jönköping. Prinsen var en härlig och spontan person. Jag minns att vi fick spela på dåligt grus och efter ett av hans kast sa jag ’bra spelat’ så där som man gör i ett lag. Då protesterade han: ’det var för f-n inte bra spelat’, minns Hilbert och skrattar.

Hilbert var också med och startade Prins Bertils juniorcup efter att ha fått tillstånd att använda prinsens namn. Cupen finns kvar.

— Och när jag var bouleförbundets ordförande under några år på 1980-talet fick jag förmånen att inviga Prins Bertils boulehall på Djurgården.

Stipendiet delas formellt ut i samband med förbundsmötet 2018.