Jönköping IK trillade ur SSL 2014. Tre år senare är klubben nära en comeback i den högsta serien.

Hälften av dem tre åren har Adam Hjalmarsson kämpat för att ens ta sig tillbaka till innebandyplanen.

En långdragen knäskada och ett brott i foten har stoppat upp 20–åringens karriär.

– Förra året var det knäna som var problemet. Jag hade "hopparknä" som det kallas. Det var jättejobbigt och man visste inte riktigt vad som skulle hjälpa. Jag var ganska uppgiven då faktiskt, men sen hittade mamma någon organisation i Umeå som sa att det bara var att köra på, händer det något så skulle de fixa det, säger Hjalmarsson.

Kort comeback

I höstas var Hjalmarsson tillbaka i full träning igen för att vara med på JIK:s resa mot SSL.

Då kom nästa smäll. På femte träningen drog han sönder foten.

– Jag halkade på en klubba och sen när jag gled av bladet så tog det tvärstopp. Hela jag landade över foten och det var inte jätteskönt direkt, säger han och fortsätter:

– Den foten har spökat hela säsongen. Det sitter som en solfjäder på insidan av foten och hela den gick av. Det var ingenting kvar som kunde hålla upp foten.

Nytt bakslag

Domen löd åtta veckors vila. Men rehabiliteringen blev betydligt längre än så.

– Jag tänkte att hade jag varit borta i åtta månader på grund av knäet så klarar jag väl två till. Men sen när jag började vara med igen under säsongen så gick det inte alls. Det svullnade och börja göra ont direkt, så det blev några månader till, säger han.

Spelat kvalet

Annons

Nu på vårkanten har Hjalmarsson så smått börjat komma tillbaka igen. Tranåskillen har bland annat spelat i JIK:s bägge kvalmatcher i play off 1.

– Jag har spelat men inte så mycket. Jag lirar i tredjekedjan just nu och vi är väl lite mer av en avlastningskedja, förklarar han.

Specialskydd

Såhär långt har foten svarat upp bra för Adam – men vägen tillbaka är fortfarande lång. Någonstans i bakhuvudet kommer kanske den där fotskadan alltid störa honom.

– Jag vet faktiskt inte om foten någonsin kommer läka helt. Solfjädern gick ju av och jag vet inte om senan som ska hålla upp foten kan hitta ihop igen. Det är lite oroväckande, säger han och fortsätter:

– Just nu spelar jag med ett skydd som håller upp hela foten, så att den inte ska sjunka ner. Men jag har varit ute och joggat någon gång utan skyddet och då kände jag av skadan direkt. Det känns lite läskigt att inte kunna ta en joggingtur utan att få ont i foten.

Hur är det att spela matcher igen då?

– Det känns okej, men jag ska inte säga att det är helt bra. Det gör ont i bland och tar fokus i vissa lägen tyvärr.

– Därför har det varit lite svårt här nu i början. Man är ju inte lika bra som man var innan och det är tufft mentalt. Alla andra har ju kunnat fortsätta utvecklas i ett år och tre månader, men jag har bara stått still i princip.

Hur har du hanterat det mentala?

– Vissa stunder har det varit jäkligt tungt. Speciellt i början när man har åkt på de här bakslagen. Då är det som tyngst och det har gått lite fram och tillbaka när man känner sig taggad och inte. Men det gäller att hålla huvudet högt och fortsätta kämpa.

Har det funnits gånger då du har tvivlat?

– Det har rört sig i huvudet att man kanske inte orkar, men det är väl en tråkig regnig söndag som man tänker så.

Hur har stödet varit från JIK?

Klubben har varit jättehjälpsam. De har frågat flera gånger om det är något jag behöver och de har fixat alla undersökningar och sådär. Jag är väldigt tacksam mot dem.

– De gav inte upp hoppet om mig och då har inte jag heller gjort det.

Två vinster från SSL

Jönköpings IK är nu bara två segrar från att ta klivet upp i SSL. För Hjalmarsson vore det en dröm såklart – även om det skulle innebära en längre väg tillbaka in i laget.

– Med rätt vilja och rätt träning hoppas jag att det löser sig. Jag får ta den här rollen jag har nu och göra mitt bästa för att laget ska gå upp. Sedan får man försöka sno åt sig en plats i de två första femmorna nästa år istället, säger han.