— Det är oerhört glädjande. Ett kvitto på att det arbete vi lägger ner på att ta väl hand om AT-läkare och andra grupper under utbildning uppskattas. Jag tycker att all personal ska ta till sig av det betyg vi får i senaste SYLF-rankningen, säger Bo-Kenneth Knutsson, verksamhetschef för psykiatriska kliniken.

Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, genomför varje år en enkätundersökning, där man ber landets AT-läkare att betygsätta sina utbildningsplatser. Landets sjukhus och kliniker ser fram emot SYLF:s återkommande rankning med viss bävan. Alla hoppas på högt betyg och bästa möjliga placering på den prestigefyllda listan.

I årets undersökning är Västerviks sjukhus totalbäst i landet bland 67 bedömda sjukhus. Höglandssjukhuset återfinns på 18:e plats, Ryhov på 33:e plats och Värnamo sjukhus på 34:e.

Annons

Titeln bästa psykiatriort delas mellan Västerviks sjukhus och Höglandssjukhuset. Båda klinikerna får 5,8 av 6,0 möjliga betygspoäng på rankningen. Linköping återfinns på tredje plats på listan med 5,7 poäng. I botten finner man centralsjukhuset i Karlstad, Kalix sjukhus och Örnsköldsviks sjukhus med strax över eller strax under tre poäng.

— Ifjol återfanns vi strax under täten. I år har vi tagit ytterligare ett kliv och ligger i topp. Det känns självklart mycket bra, säger Bo-Kenneth Knutsson.

— För oss är handledning ett prioriterat område. För personalförsörjningen är det mycket värdefullt att se till att de som är under utbildning får ett så bra stöd som möjligt. Det kan vara lockande att lägga kraften på annat när det är fullt upp och brist på personal. Men det straffar sig.

— Genom att hålla fast vid våra prioriteringar har vi över tid stärkt vår rekrytering. Idag har vi ett fåtal vakanser.

Enligt enkätundersökningen är det kollegiala stödet på psykiatrin i Eksjö mycket starkt. Tilldelas näst intill högsta betyget. Även introduktionen prisas högt.

— Vi försöker satsa på kontinuitet i alla lägen. De som ansvarar för ledningen av AT-läkarna försöker alltid att avsätta den tid som krävs för detta. Det tror jag är ett tungt vägande skäl till det samlade toppbetyg vi fått i årets SYLF-rankning.